NOS Nieuws

Zij hebben morgen een bruiloft of evenement: 'Stop dit ad-hocbeleid'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Met lood in de schoenen kijken organisatoren van evenementen groot en klein vanavond naar de kabinetspersconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Veel is nog onduidelijk, maar bronnen melden dat bijvoorbeeld de horeca en niet-essentiële winkels de komende tijd vanaf 19.00 uur moeten sluiten.

Welke regels komend weekend ook gaan gelden voor evenementen als bruiloften en dancefeesten: organisatoren die de NOS sprak, zeggen moedeloos te worden van de steeds terugkerende onzekerheid.

Zo heeft Lindsy van den Belt (37) uit Bussum voor zaterdag een bruiloftsfeest staan met 150 bezoekers - al vijf keer heeft ze vanwege coronamaatregelen een nieuwe datum moeten prikken. "We kunnen niet meer terug: de aanbetaling is al gedaan." En de verzekering dekt de kosten niet als het feest nu wordt afgeblazen, zegt Lindsy.

Lindsy en haar partner

Nu belt Lindsy samen met haar partner een voor een de gasten op, in een poging het huwelijksfeest eerder op de dag te houden. Zo kan het in ieder geval om 19.00 uur klaar zijn.

'Hoeveel veiliger kan het nog?'

"'Ik kán dit niet meer als we pas vrijdag horen hoe het zit', zei ik eerder deze week tegen mijn vriend. Het is al zo vaak verplaatst dat we nu dachten dat we wel goed zaten. Alle gasten zijn gevaccineerd, iedereen is gevraagd een thuistest te doen, dus hoe veel veiliger kan je het nog maken? Gaan we dit dan elk jaar krijgen?", zegt ze over de naderende maatregelen.

Ongeloof, dat was de voornaamste emotie die Lindsy had toen ze vandaag het nieuws las. Want anderhalve week geleden leken zware maatregelen als het 's avonds sluiten van horeca en niet-essentiële winkels volgens haar nog ver weg. "Dit komt hard aan. Het is zo'n belangrijk moment in je leven waar je steeds naar uitkijkt, alles inplant en dan weer moet verplaatsen."

Dj en organisator Thijs Weijland

"Ondanks dat dit al vaker is gebeurd, blijft het paniekvoetbal en veel regelen in korte tijd." Aan het woord is de 38-jarige Thijs Weijland die voor zondagavond een dancefeest in Amsterdam heeft georganiseerd. Hij hoopt de ongeveer 300 verwachte bezoekers niet teleur te hoeven stellen, maar ziet het somber in.

Gokspel

"Vroeger was het plannen van evenementen heel feitelijk, maar nu is het soort gokspel geworden." Hij snapt dat er maatregelen nodig zijn, alleen niet waarom dat steeds zo kort voor de ingang ervan duidelijk wordt. "Waarom kan dit niet over het weekend heen getild worden? Zodat we iets meer ruimte hebben."

Het is de tweede keer dat zijn evenement Supernature wordt verplaatst, zegt Thijs. De dj en producer kan nog niet inschatten wat de schadepost is als het feest wordt afgelast. "We hebben sowieso geen inkomsten, en vooruitzicht op meer verlies. Er zijn zo veel beloftes gemaakt door het kabinet, maar er moet iets veranderen aan het beleid om zo ad-hoc het leven op slot te gooien."

Jaysha Obispo heeft zaterdag een diner met 25 gasten

De 48-jarige Jaysha Obispo heeft voor zaterdagavond een besloten evenement op touw gezet. Ondanks dat het met 25 à 30 gasten een stuk kleiner is dan dat van Thijs of Lindsy, kijkt ook zij gespannen uit naar de kabinetspersconferentie vanavond. "Ik hoop dat er duidelijkheid komt en dat het besloten diner door kan gaan."

Het etentje staat gepland in een hotel in Den Haag van 18.00 uur tot en met 22.00 uur. Of de verwachte sluiting van de horeca om 19.00 uur een streep door het plan zet, is zowel voor het hotel als Jaysha nog een raadsel.

'Ontzettend onduidelijk'

"Krijg ik straks bijvoorbeeld mijn geld terug als het niet doorgaat? En nu is het zo dat je ongevaccineerd of ongetest niet naar binnen mag gaan om je eten af te halen en alleen buiten mag zitten. Als je gevaccineerd bent, mag je wel binnen plaatsnemen. Maar wat het straks wordt, is een van de vele dingen die nog ontzettend onduidelijk zijn."

"Het is stressvol omdat ik ook te maken heb met gasten die niet goed weten wat ze moeten doen." Ze is Nederlandse, maar woont in Antwerpen en zit ook met Belgische vrienden die naar Den Haag moeten komen. "Het is belachelijk dat we zoveel voorwerk hebben gedaan, ons houden aan de richtlijnen en nog steeds in het duister tasten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl