Beeld uit een propagandavideo van The Base The Base

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een rechts-extremist een celstraf geëist van 2,5 jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag op demissionair premier Rutte, deelname aan een terroristische organisatie en opruiing. De 20-jarige Steven V. hoorde ook een werkstraf tegen zich eisen.

Tegen de even oude medeverdachte Fabio I. werd een celstraf van twee jaar geëist, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. Ook aan die eis is een werkstraf gekoppeld.

Voor beide verdachten geldt volgens het OM dat ze zich geestelijk moeten laten behandelen en dat ze gedurende hun proeftijd geen rechts-extremistische websites of chatgroepen mogen bezoeken.

The Base

De twee erkenden in de rechtbank dat ze zich hadden aangemeld bij The Base. Dat is een Amerikaanse rechts-extremistische organisatie die onder meer met aanslagen op demonstraties en politieagenten een rassenoorlog wil ontketenen om daarna "een witte etnostaat" te creëren.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn in Nederland een paar honderd jongeren gevoelig voor de ideeën die door The Base en andere groepen worden verspreid.

V. lijkt het eerste Nederlandse lid te zijn geweest. Hij haalde I. erbij en zou in chatgroepen ook anderen die op zoek waren naar een nationaalsocialistische organisatie hebben doorgestuurd naar The Base.

Volgens het OM wisten de twee "donders goed" dat The Base een terroristische organisatie is en moeten de twee daarom worden bestraft voor het deelnemen aan een terroristische organisatie.

Fietsroutes Rutte

Steven V. erkende vandaag bij de behandeling van de zaak dat hij in een besloten rechts-extremistische chatgroep heeft gezegd dat er drie verschillende fietsroutes waren die Rutte naar zijn werk nam. Hij deed die uitspraak toen in die groep over het plegen van aanslagen op politici werd gesproken.

"Ik heb de routes nooit gepland of doorgestuurd", zei V. in de rechtbank. "Ik weet ook niet waarom ik het deed."

Het OM gelooft dat laatste niet. Uit het verloop van het chatgesprek zou zijn gebleken dat hij wel degelijk aanstuurde op het plegen van een aanslag op Rutte. De opmerking over de fietsroutes moet daarom als het voorbereiden van een aanslag met een terroristisch oogmerk worden gezien, vindt het OM.

Bedeesd

De bedeesde houding van V. en medeverdachte Fabio I. in de rechtbank stond in schril contrast met de racistische en antisemitische teksten en oproepen tot geweld die ze in besloten chatgroepen hebben geplaatst. Vanwege die teksten en oproepen wil het OM dat de twee ook voor opruiing worden veroordeeld.

V. was beheerder van een aantal chatgroepen. Een daarvan heette Jeugdstorm Nederland, een rechtstreekse verwijzing naar de jeugdbeweging van de nationaalsocialistische NSB, die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland actief was.

Voor de lol

V. verspreidde in chatgroepen een tekening waarop een knielende Joodse man was te zien die door het hoofd wordt geschoten. Op de vraag waarom hij dat gedaan had, zei hij: "Voor de lol. Gewoon grappig op dat moment." In een andere chatgroep schreef hij dat als het tot een burgeroorlog zou komen ook blanken moesten worden vermoord, "omdat ze niet aan onze kant staan en niet willen veranderen".

Fabio I. zei in chatgroepen onder meer dat Joden, "negers", homo's en pedoseksuelen moesten worden neergemaaid. Ook wilde hij dat nazi's politieke partijen zouden infiltreren en die dan zouden overnemen. Verder was hij tegenstander van relaties tussen mensen met verschillende huidskleuren. Hij verklaarde dat hij Mein Kampf van Adolf Hitler met belangstelling had gelezen en daarin de ontevredenheid over de samenleving had herkend die hij zelf ook voelde.

Toerekeningsvatbaarheid

Volgens de reclassering is vastgesteld dat I. verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een stoornis. Hij wordt daarvoor behandeld en zou inmiddels afstand van zijn extremistische opvattingen hebben gedaan.

Van V. is vastgesteld dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou er nog steeds rechts-extremistische denkbeelden op nahouden, maar geen gewelddadige plannen meer hebben.

STER reclame