Handhavers in het centrum van Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Boa's in Utrecht mogen hoofddoek of keppel op

Boa's in de gemeente Utrecht mogen binnenkort een hoofddoek of keppel dragen tijdens hun werk. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad gisteren besloten. Eerder deze week werden in Amsterdam en Rotterdam in de raad ook al moties aangenomen om dit mogelijk te maken.

Op dit moment mogen gemeentelijke handhavers geen godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen dragen tijdens de uitoefening van hun functie. Op initiatief van de fractie van Denk verandert dat in Utrecht. Met 34 stemmen voor en 9 stemmen tegen werd de motie aangenomen. Burgemeester Dijksma heeft laten weten de veranderingen voor de zomer in te voeren.

Voorloper van verandering

Denk, dat de motie samen met de partij Student&Starter en de PvdD indiende, wees erop dat Utrecht "een groot voorstander is van het uitdragen van diversiteit en inclusie, maar dat het nu niet mogelijk is voor handhavers en toezichthouders om een godsdienstige of levensbeschouwelijke uiting zichtbaar te dragen".

In sommige andere landen, waaronder de VS, Canada en Zweden, mag dat al langer en werkt het prima, betoogde de Denk-fractie. "Utrecht zou op dit vlak een voorloper worden van een maatschappelijke verandering."

'Politiek statement'

Vakbond BOA ACP is kritisch over het Utrechtse raadsbesluit. Volgens Richard Gerrits, voorzitter van de bond, is het onwenselijk dat boa's bijvoorbeeld een hoofddoek dragen. "Wij vinden dat mensen in uniforme beroepen neutraliteit moeten uitstralen. We hebben personeel van allerlei afkomst, maar werken allemaal in hetzelfde uniform."

Gerrits zegt dat er onder boa's zelf ook helemaal geen behoefte is aan het dragen van een hoofddoek of keppeltje. "Op de werkvloer is dit totaal geen issue. Wij horen ook geen geluiden dat het mensen met een bepaalde achtergrond beperkt om aan de boa-opleiding te beginnen. Dit besluit in Utrecht is puur een politiek statement."

Eerder kozen de politie en defensie er voor om geen geloofsuitingen toe te staan tijdens het dragen van een uniform. Gerrits pleit ook voor zulke landelijke regels voor boa's. "We hebben er vier jaar over gedaan om alle boa's in Nederland in hetzelfde uniform te krijgen, dus laten we niet weer lokaal gaan afwijken."

Naast Utrecht, zijn ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorstellen gedaan om het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek door boa's toe te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl