Wessel te Gussinklo
NOS Nieuws

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo heeft dit jaar de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Het lezen van zijn boek Op weg naar De Hartz voelt volgens de jury "als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen".

Het winnen van de prijs levert Te Gussinklo (80) een bedrag van 50.000 euro op. Twee jaar geleden won hij dezelfde prijs, die toen nog de Bookspot Literatuurprijs heette. Dat was voor De hoogstapelaar, het derde deel uit een romancyclus rond hoofdpersoon Ewout Meyster.

Op weg naar De Hartz is het vierde deel van die cyclus. Volgens de uitgever is het vooral een terugblik op de periode dat Ewout als achttien-, negentienjarige kennismaakte met filosofie en psychologie.

'Verslavend'

"Wessel te Gussinklo lezen is verslavend", zei juryvoorzitter Winnie Sorgdrager bij de prijsuitreiking. "Niets wil je je laten ontgaan van Ewouts levenslange werdegang. Die drang tot doorlezen wint het paradoxaal genoeg van de ongekend grote plaatsvervangende schaamte die de schrijver zo voelbaar pijnlijk weet op te roepen voor zijn levenslang gekwelde andere ik."

Andere genomineerden waren De terugkeer van Esther Gerritsen, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het boek Daniel van Chris De Stoop en Al het blauw van Peter Terrin.

De Boekenbon Literatuurprijs werd in 1986 opgezet als de AKO Literatuurprijs. In het verleden ging de prijs naar schrijvers als Bernlef, Arnon Grunberg en Doeschka Meijsing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl