1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

'Bankmedewerker' licht echtpaar op voor bijna 3 ton

Een echtpaar uit Wageningen is voor 280.000 euro opgelicht. Hun bankrekening werd leeggetrokken door iemand die hun had wijsgemaakt dat hij voor de bank werkte.

De politie heeft een verdachte opgepakt. Het gaat om een man (27) uit Den Haag.

Het gedupeerde stel (55 en 60 jaar) kreeg van de oplichter een sms-bericht. In dat bericht stond een link naar een 'veilige omgeving' van de bank. De Hagenaar deed zich in die veilige omgeving voor als bankmedewerker en vroeg het echtpaar om goedkeuring, zodat hij kon meekijken op het computerscherm van het stel.

De slachtoffers uit Wageningen kregen een 'helpscherm' te zien en hadden niet in de gaten dat de nepbankmedewerker allerlei handelingen verrichtten waardoor het geld werd weggesluisd, schrijft Omroep Gelderland. Op die manier verdween bijna drie ton in de zakken van de oplichter.

Spoofing

Volgens de politie gaat het hier om spoofing, online fraude waarbij iemand zich voordoet als iemand anders. In zulke gevallen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken, zijn banken coulant met het vergoeden van schades. "Banken behandelen elk geval als een individueel geval", verduidelijkt hij.

De politie meldt dat de verdachte ook slachtoffers heeft gemaakt in Sassenheim (2650 euro) en Helmond (1180 euro). De man zit vast en wordt later voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een echtpaar uit de buurt van Breda is begin dit jaar bestolen van meer dan 300.000 euro, meldt Omroep Brabant. De slachtoffers werden door de bank gebeld dat grote bedragen van hun rekening waren gehaald.

De politie hield in de afgelopen maanden in deze zaak veertien verdachten aan, zogenoemde geldezels. Deze verdachten, variërend van 18 tot 60 jaar, hadden hun rekeningen beschikbaar gesteld om het door oplichting gestolen geld over laten te schrijven.

Advertentie via Ster.nl