Kerstbomenkweker Gerrit Tessemaker neemt de maat.
NOS Nieuws

Kerstboom al in huis? Kerstbomenhandel hoopt record van vorig jaar te evenaren

De kerstbomenbranche hoopt de komende zes weken de verkooppiek van vorig jaar te evenaren. In coronajaar 2020 werden door tuincentra, bouwmarkten, kwekers, supermarkten en stalletjes op de hoek bijna drie miljoen bomen verkocht. Volgens de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) betekende dat een record en een omzetstijging van 15 tot 20 procent ten opzichte van 2019.

"Dit jaar gaan we niet zóveel plussen", zegt voorzitter Gerard Krol van de VNK. "We zijn blij als we de cijfers van vorig jaar kunnen evenaren." Vorig jaar zat Nederland vlak voor Kerstmis in een totale lockdown. "We mochten niet naar het restaurant of op wintersport. Iedereen zat thuis. Dat heeft de verkoop natuurlijk enorm gestimuleerd."

Over de kwaliteit van de bomen dit jaar hebben de kwekers geen klachten. "Die is super, omdat er voldoende regen viel. De bomen zijn voller en hebben dikkere en langere naalden dan in de droge jaren die achter ons liggen."

'Bomen iets duurder'

Volgens Gerrit Tessemaker, kweker in Oene op de Veluwe, zijn de prijzen iets hoger dan vorig jaar: gemiddeld 30 tot 35 euro. "Alles wordt duurder, hè. De netjes, de potten, het transport, arbeidsloon. Dus ja, dat moeten we doorberekenen."

Op zijn kwekerij worden de bomen nu klaargemaakt voor verkoop:

'Mensen halen eerder een kerstboom in huis om gezelligheid te creëren"

Marktonderzoeker GfK becijfert dat Nederlanders vorig jaar 116 miljoen euro hebben uitgegeven aan kerstbomen en kerstartikelen. Tuincentra pakten van die omzet zo'n 43 procent, minder dan in 2019. Duidelijk is dat tuincentra last hebben van concurrenten als webwinkels, supermarkten, bouwmarkten en zaken als Action en Hema.

Zo'n 47 procent van de Nederlanders kocht in het vierde kwartaal van 2020 kerstartikelen en kerstbomen. Een op de vijf artikelen werd via internet aangeschaft, een forse toename ten opzichte van 2019 (toen 8 procent). Dat werd vooral veroorzaakt door de pandemie en de lockdown vanaf half december.

Volgende week al

Wat de branche opvalt, is dat de verkoop van kerstbomen steeds eerder begint. Ook steden worden eerder versierd. "Jaren geleden was het vlak voor of vlak na Sinterklaas dat binnensteden vol werden gezet met kerstbomen. Maar nu willen sommige klanten dat volgende week al", zegt Joachime Hutten van Ten Cate Flowers en Decorations in Deventer.

Zo wordt de binnenstad van Deventer volgende week versierd met zo'n vijftig bomen van vier à vijf meter hoog. "Met lichtjes erin. Het zal ook te maken hebben met de coronapandemie", zegt Hutten in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen willen gezelligheid, niet alleen in december, maar ook in november. Dat geldt ook voor restaurants en winkels. Sfeer en beleving worden steeds belangrijker. Het trekt natuurlijk ook mensen naar de stad."

Jaarlijks worden miljoenen kerstbomen verkocht in Nederland, en lang niet allemaal komen ze uit eigen land. NOS op 3 legt in onderstaande video aan je uit waar we ál die bomen dan wel vandaan halen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl