Windsurfer Kiran Badloe kon niet langer meer wachten: de olympisch kampioen van Tokio had na een lange pauze zó veel zin om weer te beginnen, dat hij de barre surfomstandigheden in Scheveningen voor lief nam.

Badloe surft na lange pauze weer op nieuwe plank: 'Het begon te kriebelen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"De timing is beroerd, maar het ging zo erg kriebelen dat ik hier zelfs in de regen en de mist wilde staan", lachte Badloe voordat hij voor het eerst sinds de Spelen weer op zijn foilplank stapte.

Na de Olympische Spelen laste Badloe een pauze in. Hij ging op vakantie, genoot van de vrijheid en stond ook in de sportschool, maar zijn nieuwe plank raakte hij in die periode niet aan. "Ik ben er een tijdje uit geweest. Dat was ook lekker, maar nu komt het besef dat ik de plank wel heb gemist."

Nu is de focus terug. Badloe richt zich op de Spelen van 2024 in Parijs, waar hij opnieuw olympisch kampioen wil worden. Niet in de afgeschafte RS:X-klasse waarin hij afgelopen zomer het goud veroverde, maar in het foilen.

Vijftien kilo zwaarder

Die nieuwe discipline vraagt een enigszins andere aanpak. De foilplank zweeft boven het water en daardoor hebben foilsurfers baat bij wat meer kilo's. Badloe is nu maar liefst 15 kilo zwaarder dan hij tijdens de Spelen was. Geen vakantiekilo's, maar vooral spiermassa.

"Ik ben ook supererg afgevallen voor de Spelen om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Ik was 73 kilo, zag er een tikkeltje ongezond uit", aldus Badloe, die blij is met zijn nieuwe gewicht. "Met mijn 1,95 meter is dit toch een iets comfortabeler gewicht."

Kiran Badloe veroverde olympisch goud bij de Spelen van Tokio EPA

Door zijn pauze miste Badloe de WK foilen, al reisde hij wel naar Zwitserland om de wedstrijd vanaf de kant te bekijken. "Dat heeft wel extra motivatie losgemaakt", aldus de 27-jarige windsurfer, die in 2020 de eerste Europese titel in het foilen veroverde.

"Als ik er deze winter flink wat uren in steek, denk ik dat ik van het voorjaar weer klaar ben om te racen. Ik heb nog maar twee zomers, maar ik heb een goede basis. Die gaan we de komende twee zomers uitbreiden."

STER reclame