NOS NieuwsAangepast

Adoptie-onderzoek wordt gestopt, nieuwe commissie moet vertrouwen herstellen

Demissionair minister Dekker zet het onderzoek naar binnenlandse adoptie tussen 1956 en 1984 stop. Er komt een nieuwe onafhankelijke onderzoekscommissie die gaat kijken naar de "zwarte bladzijde in onze geschiedenis", waarbij alleenstaande moeders hun kinderen onder druk afstonden voor adoptie.

Dekker heeft besloten dat het onderzoek opnieuw moet worden gedaan omdat de slachtoffers, moeders en hun kinderen, hun vertrouwen in het huidige onderzoek zijn verloren. Door problemen met een aanmeldpunt ging er van alles mis, onder meer op privacy-gebied.

De demissionair minister voor Rechtsbescherming vindt dat deze vrouwen erkenning verdienen. "Onderzoek naar deze periode is daarbij essentieel. Ik heb geluisterd naar wensen van afstandsmoeders en hun kinderen, en daarop besloten tot een herstart van het onderzoek."

Lijst met instellingen

Dekker denkt dat hij door nieuw onderzoek het vertrouwen kan herstellen. Hij zegt dat er naast het nieuwe onderzoek ook wordt gekeken naar manieren om de slachtoffers te ondersteunen. "Veel mensen hebben bijvoorbeeld vragen over hun geschiedenis. Om deze mensen op weg te helpen, komt er een lijst met instellingen en tehuizen waarin sprake was van afstand en adoptie."

Eerder sprak Nieuwsuur met ervaringsdeskundige Will van Sebille, die haar zoon in 1967 afstond voor adoptie:

'Ik heb de adoptie niet als mijn eigen keuze ervaren'

Voordat het nieuwe onderzoek begint, gaat de minister eerst in gesprek met de betrokkenen over het profiel van de voorzitter en de onderzoeksopdracht. Hij wil de commissie begin volgend jaar aan het werk zetten.

Slachtoffersorganisaties hadden aangedrongen op nieuw onderzoek. Zij willen behalve een herstart ook een schadevergoeding van 2000 euro per persoon voor de 800 mensen die aan het eerste onderzoek hebben meegedaan en van wie de privacy "ernstig" is geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl