Bevolking Portugal bijna helemaal ingeënt
NOS Nieuws

In Portugal is bijna niemand meer om nog te vaccineren

Van een van de meest getroffen naar een van de meest gevaccineerde landen ter wereld: Portugal kan haast geen mensen meer vinden om nog te vaccineren. Van de bevolking is 98 procent volledig tegen corona ingeënt, als je kinderen onder twaalf jaar niet meetelt.

Het wonder wordt toegeschreven aan een boomlange officier van de Portugese marine, Henrique Gouveia e Melo. De voormalige duikbootcommandant kreeg begin jaar de leiding van het vaccinatieprogramma. Het werd een taak die Gouveia e Melo met militaire precisie uitvoerde.

Hoge vaccinatiebereidheid

Verspreid over het hele land werden driehonderd centra opgericht, waar Gouveia e Melo allereerst soldaten inzette om de logistiek zo vlekkeloos mogelijk te maken. Toespraken van de marinebaas met knalblauwe ogen - in uniform waarop een badge van een veelkoppige slang die virussen opeet - werden een bekend beeld op de Portugese televisie.

Hoewel de bereidheid om het coronavaccin te halen al redelijk hoog was, en anti-vaccinatiegroepen zich amper lieten horen, kregen veel Portugezen van Gouveia e Melo de laatste zet. Televisiebeelden van militairen die de eerste prikken kregen haalde veel mensen over de streep.

"Je kunt dit soort zaken niet improviseren, dat doe je met duikboten ook niet", verklaarde Gouveia e Melo achteraf nuchter het succes van zijn vaccinatieprogramma.

Gitzwarte periode

Het succes van de vaccinaties volgt op een gitzwarte periode eerder dit jaar. Versoepelingen tijdens eindejaarsfeesten en een opleving van de Britse variant van het coronavirus leidden tot overvolle ziekenhuizen. Op het hoogtepunt van de crisis stond de gezondheidszorg op omvallen en werden patiënten naar buitenlandse ziekenhuizen gevlogen.

Hoewel veel maatregelen in Portugal door het succes zijn versoepeld overheerst op straten nog altijd het beeld van mondkapjes - al zijn die al lang niet meer verplicht. Hetzelfde geldt voor buurland Spanje, waar ruim 80 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Ook daar behoren nieuwe besmettingen, vergelijkbaar met Portugal, tot de laagste van Europa.

"Net als in Portugal overheerst toch vooral de gedachte onder de Spanjaarden dat ze hun oude leven terug wilden. Een prik halen was voor bijna iedereen de kortste weg", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ook in Spanje zijn protesten van antivaxxers verwaarloosbaar. En komen ze net als in Portugal snel op het punt dat ze bijna niemand meer vinden om te prikken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl