Max Verstappen is in de eerste bocht al voorbij aan de Mercedessen Reuters

Slechts zeventien seconden had Max Verstappen op het Autodromo Hermanos Rodriguez nodig om orde op zaken te stellen. Op het Mexicaanse circuit nam hij vanaf de derde startplek beide Mercedescoureurs buitenom te grazen. Een even riskante als magistrale inhaalmanoeuvre, oordelen internationale Formule 1-kenners unaniem na de door de Red Bull-rijder gewonnen Grote Prijs van Mexico.

Jackie Stewart (Schotland, 3 wereldtitels, 27 grand prix-zeges)

"Wat was dat schitterend. Een zeer gedurfde manoeuvre want de snelheid is op die plek heel hoog, de tanks zitten nog vol en de banden en de remmen zijn koud. Je weet nooit precies hoe de auto reageert als je zo laat in de ankers gaat. En het was maar een klein gaatje. Pretty tight stuff."

"Max' zege is een prestatie van wereldformaat. Hij was de hele race dominant en leek in elke bocht de snelste. De titelstrijd is en blijft spannend. Voor de fans hoop ik dat de beslissing in de laatste race valt, maar voor Lewis en Max maakt het niks uit. Die denken alleen aan de trofee. Het is zaak dat ze allebei hun hoofd koel houden. Ik heb trouwens wel een voorkeur, hoor: de Formule 1 is toe aan een nieuwe kampioen!"

David Coulthard (Schotland, 13 GP-zeges)

"Verstappens start was ijzersterk. Ongelooflijk dat Max weet dat hij op die plek zo laat kan remmen. Hij besliste er meteen de race. Echt een geweldige manoeuvre. Wat een durf en een daadkracht."

Max Verstappen Reuters

"Het was best riskant, maar hij zat aan de linkerkant naast Bottas en Hamilton. Dat is de lijn waar je normaal ook de bocht induikt. De coureurs die aan de binnenkant zitten moeten altijd eerder op de rem trappen. Dat wist Max uiteraard. Hij zat precies goed. Het was zonder meer een van de moves van het jaar. Een wereldkampioen waardig. Groots."

Emerson Fittipaldi (Brazilië, 2 wereldtitels, 14 GP-zeges)

"Max maakt het dit jaar helemaal waar. Ik volg elke race en dit is een topseizoen. Eindelijk hebben we een echt titelgevecht. Dat had de Formule 1 keihard nodig. Het was jarenlang zo saai. Nu heeft Max een zeer grote kans om wereldkampioen te worden. Het is een ontzettend moeilijke missie, maar het lijkt erop dat het gaat gebeuren."

"Wereldkampioen word je alleen als alles klopt. De coureur, de auto, de motor, het team, de pitstops. Max is dit jaar bijna niet te verslaan. Hij is op elk circuit snel. Kijk hoeveel ronden hij heeft geleid. Fenomenaal. Ik ben dol op zijn agressieve stijl. Altijd op de limiet. Maar pas op: Lewis is nog niet verslagen. Hamilton is fysiek en mentaal beresterk en kan heel goed met tegenslagen omgaan. Dat is in moeilijke races een belangrijk wapen."

Jean Alesi (Frankrijk, 1 GP-zege)

"Wow. Dit was een van de indrukwekkendste racestarts die ik me kan herinneren. Ik had nooit verwacht dat Max zo snel zou aanvallen. Ik keek naar het scherm en schreeuwde het uit: nee, nee, nee!"

"Het is niet de meest veilige manier om een wereldtitel binnen te slepen. Verstappen nam enorm veel risico, maar daarom houden we van hem en noemen we hem 'SuperMax'. Hij dook met 110 procent overtuiging de bocht in."

Ik kan er als racer enorm van genieten als zo'n actie slaagt.

Nyck de Vries, wereldkampioen Formule E en reserverijder Mercedes F1

"Max heeft, denk ik, de beste wagenbeheersing van alle Formule 1-coureurs, maar wat hij deed is impulsief. Het is altijd een gok. Je weet niet hoeveel grip er is. Door de slipstream had hij meer snelheid dan Hamilton en Bottas, dus ook je rempunt ligt net iets anders. Het was een echte signature-move van Verstappen. Echt een inhaalmanoevre waar zijn handtekening onder staat."

"Deze titelstrijd is een nek-aan-nek-race en dat blijft zo. Lewis en Max racen zo goed, gefocust en foutloos. Ik hoop dat het titanenduel tot de laatste ronde in Abu Dhabi duurt."

Nyck de Vries (wereldkampioen Formule E, Formule 2-kampioen (2019) en reserverijder Mercedes F1)

"Verstappen heeft de ruimte aan de linkerkant goed benut. Bottas deed de deur niet hard genoeg dicht. Er was ruimte en Max pakte zijn kans. Hij heeft veel lef getoond door zoveel later te remmen. Ik kan er als racer enorm van genieten als zo'n actie slaagt. Als Valtteri niet richting Lewis had bewogen, hadden ze samen Max achter zich kunnen houden. Dan had hij geen kans gehad."

Nyck de Vries ANP

"Ik denk dat Red Bull Racing dit jaar iets sterker is dan Mercedes. Zeven seizoenen domineerde Mercedes, nu zijn de rollen omgedraaid. Verstappens team heeft het nu net iets beter voor elkaar. Dat is de realiteit."

"Max heeft door tegenslagen heel veel punten verloren, bijvoorbeeld in Bakoe en Silverstone. Dat is zuur, maar we mogen dankbaar zijn dat we zo'n geweldig titelgevecht zien. De Formule 1 profiteert: de aandacht voor de sport groeit enorm. Kijk hoeveel publiek er op de tribunes zat in Zandvoort, Amerika en hier in Mexico. Zoveel enthousiasme. Echt bizar. Dat is niet alleen in Nederland zo. Je ziet het wereldwijd."

STER reclame