Elise Tamaëla langs de tennisbaan
NOS Sport

Oud-coach Bertens nieuwe captain tennissters, die Spanje loten

Elise Tamaëla is de nieuwe bondscoach van het Billie Jean King Cup-team. De 37-jarige oud-prof was de afgelopen jaren trainer van de inmiddels gestopte Kiki Bertens.

Tamaëla is de opvolger van Paul Haarhuis, van wie eind vorig jaar al bekend werd dat hij zijn functie zou neerleggen. Hij blijft wel captain van het Davis Cup-team. De 55-jarige Haarhuis trad op 1 januari 2014 in dienst als Fed Cup-captain. Hij volgde toen Manon Bollegraf op.

Tamaëla kwam zelf tussen 2003 en 2007 namens Nederland uit in de Fed Cup, de voorloper van de Billie Jean King Cup.

Ze gaat haar functie combineren met de werkzaamheden als privécoach van onder anderen Lesley Kerkhove, die eveneens tot het team behoort. "We hebben dit onderling goed afgestemd en vastgelegd en hebben het vertrouwen dat ze hier op een integere manier mee omgaat", aldus technisch directeur Jacco Eltingh van de tennisbond.

Elise Tamaëla (rechts) in 2020 als coach van Kiki Bertens tijdens een demonstratietoernooi in Berlijn

De nieuwe captain moet het Nederlandse team volgend jaar via een kwalificatieronde naar het eindtoernooi van de Billie Jean King Cup zien te loodsen. En dat wordt meteen een pittige opdracht, zo wees de loting vandaag uit.

Oranje krijgt namelijk op 15 en 16 april in een thuiswedstrijd te maken met Spanje, dat met Garbiñe Muguruza en Paula Badosa over twee speelsters uit de toptwintig beschikt.

Nederland heeft met Arantxa Rus één vrouw in de tophonderd (62ste van de wereld).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl