Een ongedateerde foto van David Fuller, na zijn arrestatie
NOS Nieuws

Britse politici willen onderzoek naar misbruik overledenen in ziekenhuizen

Britse parlementsleden willen dat er een onderzoek komt naar het grootschalige seksuele misbruik van overledenen in twee Britse ziekenhuizen. Elektricien David Fuller (67) gaf deze week toe dat hij tussen 2008 en 2020 zeker honderd overledenen, merendeels vrouwen, seksueel heeft misbruikt in de ziekenhuizen waar hij werkte als elektricien, in het graafschap Kent.

Fuller staat deze week terecht voor seksueel misbruik van en de moord op twee jonge vrouwen in 1987, in het stadje Tunbridge Wells. Deze moorden, in het VK bekend als de 'Bedsit Murders', bleven onopgelost totdat Fuller als dader kon worden achterhaald door nieuw dna-onderzoek.

Toen Fuller vorig jaar in zijn woning werd aangehouden, vond de politie daar ook harde schijven, diskettes, dvd's en usb-sticks met miljoenen foto's en video's van kinderporno. In een verstopt bakje vond de politie ook harde schijven met video's waarop te zien is hoe Fuller lijken seksueel misbruikt in de mortuaria van de ziekenhuizen waar hij werkte.

De beelden van de arrestatie en de huiszoeking werden vandaag naar buiten gebracht:

Engelse elektricien bekent misbruik tientallen overleden vrouwen in ziekenhuizen

Van de slachtoffers die de man maakte, zijn er nu 78 geïdentificeerd, onder wie drie kinderen. Van twintig slachtoffers is de identiteit nog niet bekend. Als onderhoudsmedewerker had Fuller ongehinderd toegang tot de mortuaria in de ziekenhuizen. Hij kon ook naderhand namen en geboortedata van zijn slachtoffers opzoeken. Fuller pleegde zijn misdrijven laat op de avond, zo zei de aanklager deze week in de rechtszaak, als zijn collega's het pand al hadden verlaten.

'Nooit eerder vertoond'

Het lokale parlementslid Greg Clark noemt de onthulling schokkend. "We moeten er nu voor zorgen dat dit nooit weer kan gebeuren."

Er is al een groot onderzoek ingesteld naar de twee ziekenhuizen waar de misdaden plaatsvonden, maar Clark wil dat het groter wordt aangepakt. "Dit is nog nooit eerder vertoond", zei hij vandaag tegen de BBC. "De schaal waarop het misbruik heeft plaatsgevonden roept dringende vragen op over de beveiliging van mortuaria in ziekenhuizen door het hele land. Een van de twee ziekenhuizen is enorm modern met goede beveiliging. Als het daar kan gebeuren, dan kan het overal gebeuren."

Het bakje waarin Fuller de harde schijven met het misbruik had verstopt

Minister Sajid Javid van Volksgezondheid heeft aan alle regionale afdelingen van de gezondheidsdienst NHS gevraagd om de procedures voor toegang tot mortuaria tegen het licht te houden. De NHS-afdeling in Tunbridge heeft vandaag een onderzoekscommissie ingesteld om uit te zoeken hoe het misbruik heeft kunnen gebeuren, en hoe het voorkomen had kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl