Een ABBA-fan vannacht in Berlijn, met lp én cassettebandje dpa Picture-Alliance

Fans van ABBA kunnen na 40 jaar wachten genieten van 37 minuten aan nieuwe liedjes. De Zweedse popgroep lanceerde vannacht een nieuw album, Voyage. Jolanda van Leersum moest een traantje laten toen de cd vanochtend bij haar werd bezorgd. "ABBA was er mijn hele kindertijd. Sinds toen heb ik gewacht op een nieuwe plaat."

Van Leersum (54) omschrijft zichzelf als de grootste fan van Nederland. "Ik heb het album al tien keer gedraaid", zegt ze. Het heeft volgens haar de echte ABBA-sound en herkenbaarheid. Het nummer Just a Notion is haar favoriet. "Vanwege de zang van Agnetha. Ik hoor klokjes klingen als zij zo hoog zingt. En ik vind Ode to Freedom fantastisch. Die had van mij langer mogen duren."

Ook voor zanger en fan van het eerste uur Philippe was het uitkomen van het nieuwe album een emotioneel moment:

Na 40 jaar is er weer een nieuw ABBA-album: 'Het is nog steeds magisch'

De mening van Van Leersum is terug te zien in de meeste recensies. Poptijdschrift Rolling Stone concludeert al in de kop dat het lange wachten de moeite waard was. "In plaats van trends na te jagen, houdt ABBA vast aan het klassieke geluid dat ze ooit zo geperfectioneerd hebben." Ook de Zweedse krant Dagens Nyheter is positief; het blad denkt dat de plaat "de hele wereld laat dansen en zingen".

Zo anders is het oordeel van The Guardian. "No thank you for the music", kopt de Britse krant, verwijzend naar een ABBA-hit. Volgens de krant worden de hooggespannen verwachtingen bij lange na niet waargemaakt. Het kerstnummer Little Things wordt zelfs een "grote misdaad tegen gevoel en sentimentaliteit" genoemd.

Ook op sociale media lopen de meningen uiteen:

De mensen die opnieuw hits in de categorie Waterloo en Mamma Mia hadden verwacht, hadden misschien te hoge verwachtingen, zegt Van Leersum. "Het blijft een heel herkenbare ABBA-plaat, maar dat wil niet zeggen dat alle liedjes nummer 1-hits worden. Dat werden de laatste nummers van ABBA ook al niet."

De fan denkt dat Voyage vooral een album is voor de échte fans. Dat het bij een reünie weer klikte tussen Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Frida Lyndstad was een gelukje. "Ik denk dat het puur uit hun eigen enthousiasme een hele plaat is geworden. Voor ons als fans is dat natuurlijk geweldig."

Cassettebandje

Wat de meningen ook zijn: dát veel mensen Voyage willen horen, is zeker. Onder meer in Berlijn stonden fans vannacht in de stromende regen bij een grote platenzaak om het album als eerste te kunnen kopen. Ook op platforms als Spotify en YouTube wordt het veel beluisterd. Om het gevoel van vroeger nog dichterbij te brengen, is Voyage ook verkrijgbaar als cassettebandje.

Op de dag van de release had ABBA-lid Björn Ulvaeus wel gelijk een vervelende mededeling voor de fans: de kans dat er nóg een album komt, is erg klein. "Ik zeg nooit nooit," aldus Ulvaeus, "maar ik denk niet dat we nog meer gaan opnemen."

Jolanda van Leersum neemt er genoegen mee. Ze heeft alweer een nieuw ABBA-moment om naar uit te kijken, in september volgend jaar: een concert in Londen.

STER reclame