Sarina Wiegman bij haar presentatie in Engeland
NOS Voetbal

Wervelende start met Engeland verrast Wiegman: 'Niveau is enorm hoog'

Als bondscoach van Engeland beginnen met vier overwinningen, 32 goals voor en 0 tegen. Tel daar een koninklijke lunch en een eigen Cruyff Court bij op en we kunnen stellen dat het leven Sarina Wiegman momenteel toelacht.

Ruim twee maanden is Wiegman, die met Oranje de Europese titel veroverde en de WK-finale bereikte, werkzaam in Engeland en het gaat sneller dan ze zelf had durven dromen.

"Ik had niet gedacht dat het zo van een leien dakje zou gaan. Maar deze spelers zijn al zó goed, hebben al zó veel bagage. Dat merk je aan hoe er getraind wordt en hoe snel de dingen opgepakt worden. We weten dat we verdedigend nog niet getest zijn. Maar aanvallend is het al goed gelukt om de speelwijze te ontwikkelen", vertelt Wiegman.

Wiegman onder de indruk van niveau Engelsen: 'Ze pakken het heel snel op'

De uitslagen in de WK-kwalificatiereeks liegen er dan ook niet om. Luxemburg en Letland kregen met 10-0 klop, Noord-Macedonië met 8-0 en Noord-Ierland hield de schade met 4-0 nog beperkt. En dat terwijl Wiegman nog volop bezig is om iedereen binnen het Engelse voetbal goed te leren kennen.

"De staf is groter, de organisatie eromheen ook en de voetbalbond is veel groter dan de KNVB. Het kost dus wat meer tijd om iedereen te leren kennen. Dat geldt ook voor de spelers. In Nederland kende ik iedereen, ook alle jonge talenten. Ik moet er hier echt induiken om ze beter te leren kennen als speler."

Sarina Wiegman na haar laatste duel met Oranje, rechts Vivianne Miedema

Verder lijkt de Engelse gang van zaken in het voetbal volgens Wiegman veel op de Nederlandse. "Alleen moet ik de spelers hier meer afremmen. Ze willen altijd alles geven, maar je kunt niet de hele training 100 kilometer per uur gaan. Je moet af en toe van tempo wisselen. Dat pakken ze wel heel snel op."

Daarnaast is Wiegman onder de indruk van de Engelse competitie. "Er zijn veel wedstrijden op topniveau, dat gaat echt richting het internationale level. Voorheen was de competitie hier echt 'kick and rush'."

"Dat is niet meer zo. Het gaat over het creëren van een overtal, tussen de linies spelen, diepte hebben en verdedigend de tegenstander een bepaalde kant op dwingen om goed druk te zetten."

Wiegman ziet niveauverschil: 'Competitiewedstrijden hier zijn echt topwedstrijden'

"Het trainingsniveau ligt ook hoger. In Nederland is die ontwikkeling er ook, maar die is nog niet zo ver. Er zijn hier ook meer spelers die dat hoge niveau halen. Het is moeilijk om er 23 te selecteren, want je kunt er makkelijk 26 kiezen. Dat is luxe voor een trainer."

'Verversing is goed'

Tijd om Nederland en haar vorige elftal te missen, is er niet voor Wiegman. Maar uiteraard volgt ze de prestaties van Oranje op de voet. "Ik kijk de wedstrijden niet helemaal terug, wel de samenvattingen. In het begin was het best een beetje gek om 'mijn meiden' te zien spelen. Maar ik denk dat het ook goed is."

'Heb nog een enorme verbinding met Oranje-speelsters, maar verversing is goed'

"We hebben zeven jaar intensief samengewerkt. Dan is het goed als er verversing komt. Voor de spelers, maar ook voor mij. Zo kan iedereen een volgende stap zetten, daar is niks mis mee. Natuurlijk voel ik nog steeds enorme verbinding met de Nederlandse meiden. Maar je moet ook door. Dat is gezond."

Als gezegd maakt Wiegman ook buiten het voetbalveld veel mooie dingen mee. Zo is er eerder deze week een Cruyff Court geopend dat naar haar is vernoemd. Het veldje ligt in Monster op woonzorgpark 's Heeren Loo Het Westerhonk, vlak bij haar huis.

Wiegman proeft waardering: 'Prachtig om hier je naam aan te verbinden'

Daarnaast mocht Wiegman onlangs aanschuiven bij de jaarlijkse uitblinkerslunch met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Dat was heel bijzonder, heel leuk. Ik dacht dat het niet ging lukken, maar het paste precies allemaal. Ik ben snel heen en weer gevlogen. Het was een hele eer dat ik daar bij mocht zijn."

Maar uiteindelijk draait het bij Wiegman toch vooral om het sportieve. De blik is gericht op het EK voetbal van komende zomer in Engeland. Waarmee Wiegman dus voor het tweede EK op rij coach is van het gastland.

Wiegman: "Dat is wel symbolisch. Mijn land Nederland gaat als titelverdediger naar Engeland, het land waar ik nu coach ben. Het moet een feest worden, het grootste vrouwensportevenement in Europa. Dat gevoel leeft bij mij heel sterk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl