Alex Dowsett kwam in Aguascalientes niet in de buut van het werelduurrecord van Victor Campenaerts.
NOS Wielrennen

Hemofiliepatiënt Dowsett komt tekort voor werelduurrecord: 'Doel was hier zijn'

De Britse wielrenner Alex Dowsett is er in Mexico niet in geslaagd om het werelduurrecord te heroveren. De 33-jarige Dowsett bleef op de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes steken op een afstand van 54,555 kilometer. Dat was niet genoeg om het record van de Belgische coureur Victor Campenaerts te verbreken.

De Belg Campenaerts kwam na een minutieuze voorbereiding op 16 april 2019 op dezelfde Mexicaanse wielerbaan op 2.040 meter hoogte tot een afstand van liefst 55,089 kilometer.

Dowsett was 6,5 jaar geleden ruim een maand werelduurrecordhouder. Op 2 mei 2015 reed hij in Manchester 52,937 kilometer in een uur, ruim anderhalve kilometer minder dan nu. De Brit Bradley Wiggins verpulverde dat record op 7 juni van dat jaar in Londen: 54,526 kilometer.

De laatste negen officiële werelduurrecords

1972 Eddy Merckx Mexico-Stad (Mex) 49,431 km
2000 Chris Boardman Manchester (GB) 49,441 km
2005 Ondrej Sosenka Moskou (Rus) 49,700 km
2014 Jens Voigt Grenchen (Zwi) 51,110 km
2014 Matthias Brändle Aigle (Zwi) 51,850 km
2015 Rohan Dennis Grenchen (Zwi) 52,491 km
2015 Alex Dowsett Manchester (GB) 52,937 km
2015 Bradley Wiggins Londen (GB) 54,526 km
2019 Victor Campenaerts Aguascalientes (Mex) 55,089 km

In 2015 was Dowsett als renner van Team Sky en later Movistar al meervoudig Brits kampioen tijdrijden geworden en had hij in de Giro d'Italia van 2013 zijn grootste zege geboekt. Hij versloeg toen in de achtste etappe zijn rivaal Wiggins in een tijdrit van ruim 54 kilometer.

Daarna kwam zijn loopbaan een beetje in het slop en Dowsett had moeite om een werkgever te vinden. In 2020, zeven jaar na zijn eerste zege in de Giro, won hij opnieuw een rit in de Ronde van Italië.

2020: Dowsett laat zich niet afleiden door hond en soleert naar ritzege Giro

Met die onverwachte zege, de eerste van Israel Start-Up Nation in de WorldTour, verdiende hij een nieuw contract bij de Israëlische formatie. Kort daarna, in het najaar van 2020, wilde hij al een aanval inzetten op het record van Campenaerts, maar hij moest zijn poging toen uitstellen na een besmetting met het coronavirus.

Sporten met hemofilie

Een jaar later kwam die poging er toch. Ondanks de teleurstelling overheerste een gevoel van trots bij de renner. Dat Dowsett wielrenner zou worden lag namelijk niet voor de hand, toen bij hem als baby hemofilie werd vastgesteld.

Die ziekte maakt dat het bloed van Dowsett niet voldoende stolt, waardoor een bloedende wond meteen grote gevolgen kan hebben.

Met zijn jonge dochter Juliette - ook een drager van de ziekte - op schoot bracht Dowsett uitgeput en emotioneel zijn gevoelens onder woorden. "Ik had drie doelen", begon Dowsett. "De eerste was het record breken en dat is niet gelukt. Complimenten voor Victor, een geweldige atleet. Petje af."

Alex Dowsett onderweg in Agusacalientes in zijn poging het werelduurrecord te breken.

"Ten tweede wilde ik zien hoe ver ik kon gaan en 54,550 kilometer was mijn limiet", vervolgde hij. "Ik geloofde in mezelf en dit is alles wat er inzat. Ik ben trots op mezelf"

'Ik heb mijn hele kindertijd gehoord wat ik niet mocht'

Het belangrijkste doel was al geslaagd voor Dowsett zijn eerste kilometer had afgelegd. "Ik wilde iedereen met hemofilie of een andere zeldzame ziekte of tegenslag laten zien wat mogelijk is."

"Ik heb mijn hele kindertijd gehoord wat ik niet mocht doen: voetbal, rugby, boksen. En ik ben gaan kijken wat ik dan wel kon doen. Daar heb ik een prachtige wielerloopbaan uit gehaald. Het gaat er niet om wat je niet kunt, maar om wat wel mogelijk is. Probeer het gewoon. Die boodschap hebben mijn ouders me altijd meegegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl