NOS Sport

'Onderzoek naar oud-atletiekcoach Schippers wegens ontoelaatbaar gedrag'

Het Amerikaanse centrum voor veilige sport (U.S. Center for SafeSport) is een onderzoek gestart naar atletiektrainer Rana Reider wegens vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag.

De 51-jarige Amerikaan was tussen 2014 en 2018 in dienst van de Atletiekunie en in die hoedanigheid sprintcoach van onder anderen Dafne Schippers.

De aantijgingen aan Reiders adres zijn afkomstig van een aantal anonieme atleten. De Britse atletiekbond UK Athletics heeft, hangende het onderzoek, de atleten Adam Gemili en Daryll Neita met klem verzocht de huidige samenwerking met de Amerikaan te verbreken. Geven de atleten hier geen gehoor aan, dan stopt UK Athletics iedere (financiële) steun.

In een eerste reactie zegt Reider zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Zijn advocaat noemt de aantijgingen "onbewezen" en "niet onderzocht".

Atletiekunie: tot op heden geen klachten

Ad Roskam, de technisch directeur van de Atletiekunie, reageert terughoudend op de aanklacht tegen Reider. "We hebben deze week gehoord dat er al enige tijd een onderzoek gaande is. Over de periode dat Reider bij ons in dienst is geweest, hebben we tot op heden geen meldingen of klachten ontvangen."

Reider was afgelopen zomer nog een gevierd man. In Tokio loodste hij de Canadees Andre De Grasse naar olympisch goud op de 200 meter. Tijdens Londen 2012 en Rio 2016 bezorgde hij zijn Amerikaanse landgenoot Christian Taylor olympische titels op het onderdeel hinkstapspringen.

Ook met Schippers was Reider uitermate succesvol. Tijdens de WK van 2017 in Londen won de Nederlandse voor de tweede maal in haar carrière goud op de 200 meter. Reider beëindigde een jaar later de samenwerking met de Atletiekunie, omdat hij bij zijn familie in de Verenigde Staten wilde zijn.

In mei 2016 maakten we onderstaande reportage over Rana Reider, die toen hoofdcoach was bij de Atletiekunie.

2016: Nederlandse atleten profiteren van expertise Reider

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl