NOS Nieuws

'Promotie' hoofddoek door Raad van Europa leidt tot storm van kritiek in Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Raad van Europa heeft een video ingetrokken waarin de hoofddoek en de sluier voor moslima's als iets positiefs worden beschreven. Op de beelden zijn vrouwen te zien met en zonder hoofddoek. Daarbij staan teksten als: "Diversiteit is schoonheid, en de hijab staat voor vrijheid", "Vier de diversiteit en respecteer de hijab" en "Hoe saai zou de wereld er uitzien als iedereen er hetzelfde uitzag?"

Het filmpje werd vorige week door de Raad van Europa op Twitter gezet. Daarna ontstond grote commotie in Frankrijk. De hoofddoek wordt door critici juist gezien als symbool van de onderdrukking van de vrouw.

"De Raad van Europa zegt dat we ons moeten schikken naar de gewoonten van moslimextremisten", zei senator Bruno Retailleau van de centrumrechtse partij Les Républicains. "Zeggen dat de hoofddoek voor vrijheid staat, is de hoofddoek promoten", aldus de socialistische politica Laurence Rossignol. "Is dat de taak van de Raad van Europa?''

De Franse regering besloot de video na alle ophef te verbieden. "Wij keuren deze campagne ten sterkste af'', twittert staatssecretaris Sarah El Haïry. "Ik ben gechoqueerd door de video. Dit staat haaks op onze waarden. Je hoort de hoofddoek niet aan te prijzen."

Daarna nam de Raad van Europa dus de stap om het filmpje helemaal terug te trekken. De beelden vertegenwoordigen niet het standpunt van de Raad, laat een woordvoerster weten. De video was het werk van een project met de Europese Unie tegen discriminatie.

"De inhoud van de video is de mening van individuele leden van een werkgroep", aldus de Raad. "We denken er nu over na hoe we het project beter voor het voetlicht kunnen brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl