Reddingswerkers proberen met zwaar materieel het puin te ruimen in Lagos
NOS NieuwsAangepast

Dodental ingestorte flat Nigeria opgelopen, honderd mensen vermist

Het dodental na het instorten van een flatgebouw in de Nigeriaanse stad Lagos is opgelopen naar zes. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers, zo'n honderd mensen worden nog vermist.

De afgelopen uren zijn zes mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Volgens ooggetuigen worden nog steeds geluiden gehoord, daarom wordt door reddingswerkers nog volop naar overlevenden gezocht.

Omstanders klaagden gisteravond dat het reddingswerk heel traag op gang kwam. Toen pas na verloop van tijd de eerste reddingswerkers met bulldozers aankwamen, werden ze aangevallen door woedende mensen.

Het flatgebouw van 21 verdiepingen in de miljoenenstad Lagos was in aanbouw en stortte gisteren door nog onbekende oorzaak in. Op dat moment zouden er zeker honderd mensen op de bouwplaats aan het werk zijn geweest.

Een van de bouwvakkers voelde al aan dat het zou misgaan:

Complex in aanbouw stort in in Lagos, mogelijk veel doden en gewonden

Volgens de bouwplannen zou het gebouw vijftien verdiepingen gaan tellen. Nigeriaanse media melden dat een bouwbedrijf zich vorig jaar heeft teruggetrokken uit het project omdat het niet meer in de stabiliteit van de constructie geloofde.

"Lagos is berucht vanwege instortende gebouwen", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Er staat al jaren een pand waar nog steeds stenen vanaf vallen. Daardoor raken voetgangers gewond. En in 2014 is een gebouw ingestort van een tv-dominee, daarbij kwamen zeker honderd mensen om, vooral Zuid-Afrikaanse aanhangers."

Volgens Vermeulen is Lagos "een stad van beton met heel veel corruptie".

De meeste ingestorte gebouwen stonden in arme wijken van de miljoenenstad. "Maar het gebouw dat nu is ingestort, stond in een luxe wijk. Veel mensen hadden niet verwacht dat het ook hier zou kunnen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl