NOS NieuwsAangepast

Politie en OM Den Haag onderzoeken beelden waarop agent tegen hoofd van arrestant schopt

De politie en het Openbaar Ministerie in Den Haag gaan videobeelden van politiegeweld onderzoeken. Op sociale media zijn beelden opgedoken van een agent die een arrestant onder meer tegen het hoofd schopt.

De beelden zijn gisteren opgenomen in de Haagse wijk Transvaal toen er een demonstratie tegen de coronamaatregelen was op het Joubertplantsoen. De video is vanaf een flatwoning aan het plantsoen gemaakt.

Reactie politie

Volgens de politie werden agenten op het Paul Krugerplein aangevallen door een groep mensen met gezichtsbedekkende kleding. Sommigen hadden knuppels en zwaar vuurwerk bij zich. De groep ging daarna naar het Joubertplantsoen, waar negen mensen werden opgepakt.

Op de beelden zijn enkele agenten te zien en een paar mensen die op de grond liggen. Een agent komt met een wapenstok op een van de arrestanten aflopen. Hij schopt vervolgens tegen het hoofd van de arrestant en slaat meerdere malen met de wapenstok.

"Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval", schrijft de politie in een verklaring. De betrokken agent mag zolang het onderzoek loopt alleen bureaudiensten draaien.

Het Openbaar Ministerie twittert dat het de zaak onderzoekt. Een officier van justitie zal de situatie en het toegepaste geweld beoordelen.

Dit is niet zoals wij als politie willen zijn.

Haagse politiechef Paul van Musscher

Bij Omroep West zegt politiechef Paul van Musscher dat hij zich goed kan voorstellen dat mensen schrikken als ze het filmpje zien. "Het ziet er heel naar uit, dit mag niet. Dit is niet zoals wij als politie willen zijn." Tegelijkertijd wijst hij erop dat politiemensen die gisteren op het plein waren, spreken van excessief geweld van de groep. "Grof geweld uit het niets tegen de politie. Daar zijn wij van geschrokken."

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus roept mensen op om niet direct conclusies te trekken "omdat iemand een filmpje op internet duwt". Hij benadrukt dat hij niet wil zeggen dat niet ergens iets gebeurd kan zijn, "maar ga nou niet direct een oordeel vormen", zegt hij tegen persbureau ANP.

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft schriftelijke vragen ingediend en eist opheldering van de burgemeester over het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl