NOS Nieuws

Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam: 'De maat is vol'

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke is helemaal klaar met de politici en media die felle kritiek hebben geleverd op het politieoptreden tijdens het woonprotest op de Erasmusbrug, op zondag 17 oktober.

Het protest ontaardde in rellen en beelden daarvan werden verspreid via sociale media. De organisator van het protest, Amnesty International en lokale en landelijke linkse politieke partijen noemden het optreden van de Rotterdamse politie tegenover een groep demonstranten "schokkend".

"Klakkeloos deze beelden als 'compleet' aannemen is onterecht en toont weinig blijk van respect", zegt Westerbeke. De politie heeft nu dronebeelden van het protest gedeeld om te laten zien waar het geweld volgens de politie begon. "Dat is ongebruikelijk, maar de maat is vol", zegt Westerbeke. Volgens hem is goed te zien dat een aantal demonstranten de politie provoceerde.

Dit zijn fragmenten die de politie op YouTube heeft gedeeld:

Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam

De demonstratieve tocht begon op het Afrikaanderplein en ging onder meer via de Leuvehaven naar de Blaak.

Veertig tot vijftig demonstranten gedroegen zich volgens de politiechef opvallend. Ze hadden bivakmutsen op en droegen ook andere gezichtsbedekkende kleding. "Ze hielden zich apart van de rest van de demonstranten en scandeerden anti-politieleuzen. Alles wees erop dat de groep niet uit was op een verder vreedzaam verloop van de demonstratie", zegt Westerbeke.

Bij de Erasmusbrug ging het mis. De groep werd ingesloten door de politie en in een speciale tram afgevoerd.

'Ventileren primaire reactie is ongepast'

"Ik vind het van groot belang dat het demonstratierecht in Nederland, en dus ook in Rotterdam, in vrijheid uitgeoefend kan worden", zegt Westerbeke. 'Waar ik minder voorstander van ben, is om na zo'n demonstratie je primaire reactie te ventileren zonder je goed in te lezen of vragen te stellen. Dat is ongepast. Zeker bij politici en media." Hij hoopt met de dronebeelden te laten zien wat er precies is gebeurd.

Ongeveer 7000 mensen deden mee aan de demonstratie in Rotterdam. Er zijn acht betogers opgepakt voor onder meer opruiing en verboden wapenbezit.

Dit is de hele video die de politie online heeft gezet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl