Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de tweede wereldbeker van het olympische seizoen goud veroverd op de 1.500 meter. In het Japanse Nagoya was Schulting een klasse beter dan de rest op de langste individuele afstand. Daarmee boekte ze haar tiende zege op rij in een mondiale finale.

Schulting klasse apart op 1.500 meter, Velzeboer vijfde bij wereldbeker in Nagoya Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met nog zes ronden te gaan nam de 24-jarige regerend wereldkampioene de leiding en die stond ze niet meer af. De concurrentie liet haar niet echt wegrijden, maar het tempo van Schulting was te hoog om nog te passeren. De Italiaanse Arianna Fontana pakte het zilver, Kim A-lang uit Zuid-Korea veroverde het brons in de sterk bezette finale.

"Dat ik die drie Koreanen gewoon de baas ben, dat is gewoon heel erg top", reageerde Schulting tevreden.

Xandra Velzeboer haalde ook de finale op de 1.500 meter. De 20-jarige Nederlandse kon echter niet mee met het geweld van haar ploeggenote en eindigde als vijfde.

Voor Schulting is het haar tweede wereldbekergoud van het nog jonge seizoen. Bij de eerste wereldbeker in Peking won ze de 1.000 meter, maar kwalificeerde ze zich door een ongelukkige val niet voor de 1.500 meter.

B-finale en val op 500 meter

Op de 500 meter kon Schulting haar goede reeks niet voortzetten. Op de kortste afstand, die ze in Peking nog oversloeg, raakte ze in het gedrang na de start. Schulting kon vanaf de derde plaats niet meer opschuiven en haalde de A-finale niet.

"Ik moet zeggen dat ik er niet eens heel rouwig om ben hoe die rit is gegaan", reageerde Schulting. "Anderhalf jaar lang trok ik hem steeds van kop af aan en ben ik weinig in dit soort situaties terechtgekomen. Hier kan ik lessen uit halen die ik kan meenemen naar de Olympische Spelen."

Ongelukkige 500 meters voor Schulting: geen finale en val na strijd om plaats vijf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de B-finale nam de Nederlandse favoriete wel meteen de leiding. Schulting won de race om de vijfde plaats, maar botste na de streep op een tegenstander en ging onderuit, waarna ze naar haar elleboog greep. "Het gaat wel, ik viel er gewoon heel hard op", reageerde Schulting toen ze het ijs afstapte. Het goud ging naar de Italiaanse Fontana.

Zondag komt Schulting ook nog in actie op de 1.000 meter, 3.000 meter relay en 2.000 meter mixed relay.

De Nederlandse mannen speelden een bijrol op de eerste finaledag. Sjinkie Knegt leek met een derde plek in de halve finales net tekort te komen voor een finaleplaats op de 1.500 meter, maar mocht zich toch opmaken voor de strijd om de medailles omdat de Japanner Miyata werd teruggezet.

Italiaanse stunt

In de finale stuntte de Italiaanse veteraan Yuri Confortola (35) door vanaf de start weg te rijden en een ronde te pakken. Hij nestelde zich meteen weer op kop om rustig bij te komen, reed al uitpuffend weer weg bij de rest en kwam breed lachend als winnaar over de meet. In de sprint om het zilver kwam Knegt tekort. Hij eindigde als vijfde.

Wereldbeker shorttrack: Italiaan Confortola stunt op 1.500 meter, Knegt vijfde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sven Roes strandde in de halve finales. Met nog vier ronden te gaan begon hij aan een haastige inhaalrace, die abrupt eindigde door een val. Itzhak de Laat ging vrijdag in de kwalificatie onderuit en wist zich niet te kwalificeren voor de halve finales.

Op de 500 meter wist Dylan Hoogerwerf als enige Nederlander de halve finales te bereiken, maar verder kwam de specialist op de kortste afstand niet. Jens en Melle van 't Wout vlogen er al in de kwartfinales uit. De 500 meter werd gewonnen door Hwang Dae-heon, vorige week winnaar van de 1.000 meter.

Diskwalificatie op aflossing

Ook op de aflossing ging het mis bij de Nederlandse mannen. Knegt, Roes, De Laat en Jens van 't Wout reden naar de winst in de halve eindstrijd, maar werden gediskwalificeerd na een onreglementaire actie van De Laat. Bij de eerste wereldbeker pakte het viertal nog goud op de aflossing.

Shorttrackers stranden in halve finales aflossing na diskwalificatie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse vrouwen, in Peking goed voor zilver, veroverden wel een plaats in de finale, die zondag om 09.26 uur op het programma staat. Schulting, Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof wonnen hun halve finale na diskwalificatie van Canada.

Olympische tickets

De wereldbekerwedstrijden in Nagoya zijn de tweede van het seizoen, dat helemaal in het teken staat van de Olympische Winterspelen in Peking.

De shorttrackers kunnen via de vier wereldbekerwedstrijden (Peking, Nagoya, Debrecen en Dordrecht) drie olympische tickets per afstand voor hun land verdienen. Eind november staan de laatste twee op het programma.

STER reclame