NOS Nieuws

60.000 mensen wachten op verklaring omtrent gedrag door storing

Screeningsautoriteit Justis, de organisatie die verklaringen omtrent gedrag (vogs) controleert en uitgeeft, kampt sinds 15 oktober met een storing. Naar schatting is daardoor een achterstand van 60.000 aanvragen ontstaan.

Volgens Justis is er geen sprake van een hackaanval of cybercriminaliteit. Op de site schrijft de organisatie dat er verschillende systemen zijn geraakt door een softwarefout. Hoe de fout kon ontstaan, wordt nog uitgezocht.

Tot de storing is opgelost is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Dat leidt in sommige sommige sectoren tot problemen, doordat een vog voor bijvoorbeeld kinderopvang, de financiële sector en vitale infrastructuur verplicht is.

Justis krijgt doorgaans 5000 vog-aanvragen per dag binnen. Vorig jaar werden ruim 1,2 miljoen verklaringen afgegeven. De 60.000 aanvragen die nu niet verwerkt konden worden zijn aanvragen die in de periode voor de uitval van het systeem op 15 oktober zijn gedaan. Sindsdien kunnen er geen nieuwe aanvragen worden ingediend.

Doorgaans krijgen mensen hun vog één tot vier weken na de aanvraag thuisgestuurd. Justis zegt dat die termijn vooralsnog wordt gehaald. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat medewerkers van Justis overwerken om de achterstand in te lopen. "De output van de vog-printer en de verwerking door postkamers wordt opgeschaald." Ook PostNL streeft ernaar om de brieven binnen 24 uur te bezorgen.

Tijdelijk werken zonder vog

In verschillende sectoren kan een medewerker niet beginnen met werken zonder vog. Nu de storing nog niet is opgelost mag een werkgever onder deze omstandigheden zelf bepalen of medewerkers tijdelijk zonder vog mogen werken.

De woordvoerder laat weten het te betreuren dat bedrijven en (nieuwe) medewerkers in onzekerheid zitten door de storing. "We doen al het mogelijke om ervoor te zorgen dat onze dienstverlening weer snel op orde is."

Wanneer het probleem zal zijn opgelost en mensen weer een vog-aanvraag kunnen indienen, is nog onduidelijk. Deze week zal de storing waarschijnlijk nog niet zijn verholpen, aldus Justis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl