De grote zaal van Tuschinski
NOS NieuwsAangepast

100-jarige Amsterdamse bioscoop Tuschinski is vanaf nu koninklijk

Bioscoop Tuschinski in Amsterdam mag zich voortaan koninklijk noemen. Burgemeester Halsema en commissaris van de koning Van Dijk maakten op de viering van de honderdste verjaardag uit naam van de koning bekend dat het filmhuis het predicaat is toegekend.

De officiële naam van de bioscoop is nu Koninklijk Theater Tuschinski. "De stad kreeg 100 jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski", sprak Halsema. "Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten, om 'een droomfabriek te creëren'. Het bleef niet bij woorden", vervolgde ze.

"Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film, maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen."

Mooiste bioscoop ter wereld

Bioscoopketen Pathé beheert het pand nu zo'n 25 jaar. Directeur Jacques Hoendervangers zegt "enorm trots" te zijn. "De toekenning van het predicaat ervaren wij als een fantastische bekroning op het werk van oprichter Abraham Tuschinski en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen", zei hij.

De bioscoop werd 100 jaar geleden opgericht door Tuschinski, Hermann Gerschtanowitz en Herman Ehrlich. Zij werden in de oorlog alle drie naar Duitsland gedeporteerd en kwamen om in verschillende concentratiekampen. Bij de toekenning waren verschillende nazaten aanwezig: twee kleinzoons van Gerschtanowitz en zijn achterkleinzoon, presentator Winston Gerschtanowitz, en een kleinzoon van Ehrlich.

Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogtepunt, met een unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zo veel mogelijk teruggebracht in de originele stijl. Dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine.

De NOS maakte twee weken geleden deze reportage vanwege het 100-jarig bestaan van het filmhuis:

100 jaar Tuschinski, 'de mooiste bioscoop ter wereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl