Vivianne Miedema ANP

Ruim vier jaar na de beslissende treffer van Vivianne Miedema in de EK-finale in Enschede, waarmee Nederland zijn tweede eindoverwinning ooit boekte op een voetbaltoernooi, weet Oranje tegen welke landen ze het moet opnemen om die titel te verdedigen.

In Manchester werd Nederland donderdag gekoppeld aan Zweden, Zwitserland en Rusland in Groep C.

De volledige loting voor het EK 2022 NOS

Met Zweden, de nummer 2 van de wereldranglijst, treft Oranje de verliezend finalist van de Olympische Spelen in Tokio. Het is op zaterdag 9 juli gelijk de eerste opponent op het toernooi.

Het is bovendien een herhaling van de halve finale op het WK van 2019, die door een treffer van Jackie Groenen in het voordeel van Oranje werd beslist.

Vier dagen later is Rusland, de nummer 24 van de wereld, de tegenstander van Oranje en op zondag 17 juli wacht Zwitserland, 20ste op de FIFA-ranking. Nederland staat zelf momenteel 4de op die ranglijst.

Wiegman

Oud-bondscoach Sarina Wiegman, onder wie Nederland het EK won, droeg de beker het podium op. Wiegman is tegenwoordig de coach van Engeland en zij zag haar team in Groep A terechtkomen met Noorwegen, Oostenrijk en Noord-Ierland.

Assistent-bondscoach Jessica Torny sprak niet van een lastige loting, maar ook niet van een eenvoudige. "Zweden moeten we niet onderschatten. Ze hebben het hartstikke goed gedaan op eindtoernooien. Natuurlijk had je ook Spanje kunnen treffen, dat is ook een moeilijke tegenstander."

Torny kent het spel van de Zweedse vrouwen. "Ik vond ze verrassend op de Spelen, ik heb daar genoten van hun spel."

Keuzeheer Mark Parsons reageerde op afstand: "Er zit veel kwaliteit in deze poule. Het wordt het sterkst bezette toernooi om de Europese titel dat we ooit hebben gezien."

De andere twee tegenstanders van Oranje plaatsten zich via de playoffs. "Zwitserland? Kijk, tegen mindere tegenstanders is het altijd lastig. Die bouwen het altijd dicht. Wij hebben een team dat graag tegen voetballende teams speelt. Rusland? Die zijn we vorig jaar tegengekomen in de kwalificatiegroep. Wel mooi dat we ze nu weer tegenkomen."

Fans

Torny hoopt op een Oranje-legioen. "Ik hoop dat er ontzettend veel fans afreizen, dat ze ons er doorheen gaan loodsen.

STER reclame