Oranje gaat in Wit-Rusland voor nieuwe monsterzege: 'Mooi als we veel scoren'

Na het duel met Cyprus van afgelopen vrijdag (8-0 overwinning) treffen de Nederlandse voetbalsters dinsdagavond met Wit-Rusland opnieuw een Europese laagvlieger. "Dit zijn niet de wedstrijden die het leukst zijn", vindt middenvelder Sherida Spitse.

Maar dat betekent niet dat het kwalificatieduel in Minsk niet van belang is. Oranje kan opnieuw goede zaken doen in de strijd om een ticket voor het WK van 2023 en hoopt het eigen spel te verbeteren. Spitse: "We kunnen een stap zetten in ons spel aan de bal, omdat we de bal continu zullen hebben."

Hoewel door velen wordt gerekend op een nieuwe klinkende zege, verwacht Spitse meer tegenstand dan in de wedstrijd tegen Cyprus. "We weten dat Wit-Rusland iets beter is dan Cyprus, dus we moeten sowieso aan de bak. Misschien zelfs nog wel meer dan in een wedstrijd tegen een topland, want nu kan je alleen maar van jezelf verliezen."

Bondscoach Mark Parsons arriveerde vorige week door problemen met zijn reisdocumenten vanuit de Verenigde Staten pas laat op Cyprus. Ook de reis naar Wit-Rusland had wat voeten in de aarde. Omdat er geen Europese luchtvaartmaatschappijen op Minsk vliegen, zat er voor de Nederlandse selectie niets anders op om vanaf Cyprus in een Russisch vliegtuig te stappen.

Eenmaal aangekomen in Minsk blikte Parsons nog even terug op de wedstrijd tegen Cyprus. Hij zag Nederland een eenvoudige overwinning boeken, maar was niet volledig tevreden.

"We hadden het lastig in de laatste tien minuten voor rust. Ik weet niet of we de focus verloren of dat mijn jetlag begon te werken, maar het waren tien pijnlijke minuten", zegt Parsons. "De speelsters gingen daardoor gefrustreerd de rust in."

Mark Parsons en Sherida Spitse blikken vooruit op het duel met Wit-Rusland:

Oranje herstelde zich na de pauze met drie goals in acht minuten. "Dat was een goede reactie van ons. Tegen Wit-Rusland willen we op die manier starten, met meteen een hoog tempo in de aanval", aldus Parsons.

Roord, Van de Donk of Smits

Omdat Vivianne Miedema rust krijgt, speelt het Nederlands elftal in Minsk met een andere spits. Vermoedelijk wordt dat Jill Roord, die tegen Cyprus een hattrick maakte. Maar er zijn meer opties.

"Jill deed het goed tegen Cyprus, maar ook Daniƫlle van de Donk en invalster Joƫlle Smits waren goed", zegt Parsons. "Als je tegen een team speelt dat als een blok verdedigt, heb je een technische spits nodig. Dan zou Roord logisch zijn, maar je zult ook andere speelsters aan het werk zien."

Jill Roord (rechts) viert een treffer tegen Cyprus met Vivianne Miedema (midden) en Daniƫlle van de Donk ANP

Roord stapte deze zomer over naar de Duitse topclub Wolfsburg. De verhuizing vanuit Engeland, waar ze twee jaar speelde voor Arsenal, heeft haar goed gedaan. "Ik zit lekker in mijn vel, ik heb veel plezier en het gaat goed."

"Bij Wolfsburg wordt iets anders van me verwacht dan bij Arsenal. Ik heb er een belangrijkere rol", zegt Roord, die in Duitsland zelfs af en toe als spits wordt gebruikt. "Ik heb er meer verantwoordelijkheid en daar was ik wel aan toe. Dat daagt me uit."

Vanavond blijkt of haar goede vorm betekent dat ze het ook in Oranje als diepste spits mag proberen. "Ik zou het leuk vinden. Ik denk dat ik het goed kan en dan kan ik ook op zoek naar goals."

Oranje won afgelopen vrijdag met grote cijfers van Cyprus. Bekijk hieronder een samenvatting van dat duel.

Voetbalsters boeken verwachte monsterscore in 'vervelende wedstrijd' op Cyprus Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame