In het noorden van de Amerikaanse staat Californië is een actief lagedrukgebied met zware buien en harde windstoten aan land gekomen, dat mogelijk een recordhoeveelheid regen met zich meebrengt. De autoriteiten waarschuwen voor overstromingen en modderstromen, vooral in gebieden waar recent natuurbranden zijn geweest.

Vanaf de Stille Oceaan komt een lange pluim met vochtige lucht aan land, die de komende dagen dus naar verwachting veel regen met zich meebrengt. Even ten noorden van San Francisco viel in 12 uur al meer dan 15 centimeter.

Zo'n 250 kilometer ten noorden van de stad is een snelweg afgesloten in verband met modderstromen. In dat gebied woedde dit jaar al een grote natuurbrand, waardoor er geen vegetatie meer is die het water kan vasthouden.

"Er zijn al meerdere aanrijdingen geweest omdat auto's slipten en bomen omvielen en door overstromingen", twittert de politie van Oroville. "Als je thuis kan blijven vandaag, doe dat dan. Als u toch onderweg bent, wees dan uiterst voorzichtig."

Ook ten zuiden van San Francisco wordt mensen aangeraden om te vertrekken als de autoriteiten dat aanraden.

Inwoners van het gebied rond de baai van San Francisco haalden dit weekend alvast zandzakken in huis. Sommigen benadrukken dat regen na een lange periode van droogte ook wel welkom is:

Californië bereidt zich voor op hevige regenval

STER reclame