Invallers helpen FC Utrecht aan kleine, maar verdiende winst op Heerenveen

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - sc Heerenveen

FC Utrecht heeft hard moeten werken voor een overwinning op sc Heerenveen. De ploeg uit de Domstad stelde in het slotkwartier de winst veilig en had daar gezien de gecreëerde kansen ook het meeste recht op: 2-1.

Bij Heerenveen kreeg Henk Veerman op de reservebank de tijd om zijn zonden te overdenken. "Ik verwacht gewoon meer van Henk, zowel bij balbezit als balverlies. Ik vind het onvoldoende. Hij moet aan de bak", verklaarde trainer Johnny Jansen bij ESPN de wisselbeurt van zijn spits.

Utrecht wist in een mum van tijd het thuispubliek voor zich te winnen door flink wat kansen te creëren. Mike van der Hoorn en Bart Ramselaar zagen hun inzet nog van de lijn worden gekeerd, maar Moussa Sylla maakte na 21 minuten de verdiende openingstreffer voor de Utrechters. De Fransman scoorde nadat de mee opgekomen Django Warmerdam de bal goed had teruggelegd.

Vuurwerk in De Galgenwaard voor aanvang van FC Utrecht-sc Heerenveen

Het feestgedruis op de tribunes van De Galgenwaard verstomde echter twee minuten later door een eigen goal van Willem Janssen. De Utrecht-aanvoerder kreeg een voorzet vanaf rechts van Milan van Ewijk ongelukkig tegen zijn voet en verraste doelman Maarten Paes. Het betekende voor Janssen zijn eerste eigen doelpunt in zijn loopbaan.

Na rust beet Utrecht zich dikwijls stuk op de Friese defensie en moest een driedubbele wissel, in de 64ste minuut, eraan te pas komen om het spel van de thuisploeg weer wat schwung te geven. Met name de werklust van nieuwkomer Remco Balk werkte aanstekelijk op de ploeg van trainer René Hake.

Bestrafte Veerman mist grote kans

Aan de overkant verzuimde invaller Henk Veerman in het slotkwartier sportieve revanche te nemen voor zijn reservebeurt door oog-in-oog met Paes te missen.

Extra zuur voor de lange spits was het dat Utrecht vervolgens niet veel later weer op voorsprong kwam, met opnieuw een hoofdrol voor twee invallers. Hidde ter Avest bediende Sander van de Streek, die al vallend de bal knap over keeper Xavier Mous kopte.

In de absolute slotfase drong Heerenveen nog aan, maar Utrecht hield eenvoudig stand.