Michel overhandigt het beeldje aan Merkel Europese Unie

De EU-leiders hebben in Brussel afscheid genomen van de Duitse bondskanselier Merkel. Uit handen van EU-voorzitter Charles Michel kreeg ze een beeldje. Het is een artistieke impressie van het Europagebouw in Brussel, gemaakt door een Nederlander.

Tweedejaars student aan de Design Academy in Eindhoven Maxim Duterre ontwierp het afscheidscadeautje voor de 67-jarige Merkel. "Ik hoop dat het een mooi plekje krijgt in haar huis en dat het niet als paperweight wordt gebruikt", zegt hij tegen de NOS. "Ze krijgt zo veel dingen, maar ik hoop niet dat het in de kast of in een doos terechtkomt waar ze de prijzen bewaart die ze tijdens haar tijd als bondskanselier heeft gekregen."

Het is abnormaal dat ik dit heb mogen doen.

Maxim Duterre, ontwerper

Merkel is overigens niet de eerste die het beeldje heeft gekregen. Afgelopen vrijdag kreeg de Zweedse premier Stefan Löfven de eerste mee naar huis en vanaf nu krijgt iedere EU-leider die stopt het beeldje bij zijn of haar afscheid. Duterre realiseert zich hoe bijzonder het is dat wereldleiders zijn kunstwerk krijgen. "Het is abnormaal dat ik dit heb mogen doen."

Het kostte hem een paar weken om te ontwerpen, begin september wist hij dat hij het mocht gaan maken. "Ze waren bij de Europese Raad al een tijdje aan het zoeken naar een geschikt kunstwerk en toen heeft de moeder van een bekende mij aangeraden als potentiële kandidaat", vertelt hij. "Ze hadden mij en andere kunstenaars gevraagd om een ontwerp te maken. Uit die ontwerpen is dat van mij gekozen."

Maxim Duterre ontwierp het kunststuk Europese Unie

Na zestien jaar en 107 EU-toppen werd Merkel bij haar afscheid "een monument" genoemd. Michel zei dat Merkels wijsheid zal worden gemist, vooral in moeilijke tijden. De meeste toppen vonden plaats in het Europagebouw. De "artistieke miniatuuruitvoering" van dat gebouw heeft herkenbare kenmerken.

"In het midden van het gebouw zit een vorm van een lantaarn. Dat is in het midden van het kunstobject. Voor de façade hebben ze ruiten gerecycled uit heel Europa, dat heb ik ook in het kunstwerk verwerkt. Aan de achterkant is een messingstructuur en het midden stelt het hart van Europa voor."

Duterre was er al van op de hoogte dat Merkel het beeldje vandaag zou krijgen. "Ik vind het prachtig, ik zit al de hele dag te stressen", zegt hij.

Video Obama

Behalve Michel stonden ook andere regeringsleiders stil bij het vertrek van Merkel uit Brussel. De Luxemburgse premier Xavier Bettel zei de Duitse 'compromismachine' erg te zullen missen. En er was lof van buiten de EU. Ook de Amerikaanse oud-president Obama nam de tijd om een afscheidsvideo voor Merkel op te nemen.

"Ik voelde me bevoorrecht om jouw partner te zijn bij de aanpak van een serie aan crises voor onze bevolkingen. Ik was blij dat ik je vriend mocht worden", zei Obama.

STER reclame