De wasbeer is gevaarlijk voor mens en dier Pixabay

Stichting AAP gaat de laatste wasberen opvangen die nog in Limburg rondlopen. Daarmee wil de stichting voorkomen dat de dieren worden afgeschoten. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 wasberen in de provincie, met name in het zuiden.

"De wasberen zijn ooit in het wild terechtgekomen, omdat we er onachtzaam mee zijn omgegaan", vertelt David van Gennep van Stichting AAP aan Omroep Flevoland. Volgens hem zijn de wasberen ontsnapt toen ze werden gehouden als huisdier. Ook komen de dieren naar Limburg vanuit het buitenland. "Langzamerhand is de populatie uitgebreid, vooral omdat we niet op tijd hebben ingegrepen."

Het opvangen van de dieren is wat betreft Van Gennep een prima oplossing."Het is geen hel voor wasberen om in gevangenschap te leven. Daar kunnen ze heel goed tegen."

Inmiddels zijn vijf wasberen met vangkooien gevangen. De dieren worden in het verblijf van AAP medisch gecheckt en eventueel ontwormd, zodat ze geen ziektes kunnen verspreiden.

Dierentuinen

Eerder dit jaar ving Stichting AAP ook al 46 wilde wasberen in Limburg. De stichting neemt de opvang van de dieren nu opnieuw op zich omdat er geen andere partijen zijn gevonden die bereid zijn om dat te doen. Volgens Van Gennep heeft dat waarschijnlijk te maken met vergunningen en de expertise om de dieren op te vangen.

De gevangen wasberen worden uiteindelijk ondergebracht bij dierentuinen. In het verleden is er een aantal dieren naar dierentuin Wildlands in Emmen gegaan.

STER reclame