TV-documentaire onderzoekt mysterie rond overlijden oud-Ajacied Yakubu
Op 1 november 2017 komt de Ghanese voetbalbond met een triest bericht. "Wij zijn bedroefd na het horen van het overlijden van voormalig Ghana-, Ajax- en Vitesse-middenvelder Abubakari Yakubu. Onze gedachten zijn bij zijn familie." Een dag eerder is Yakubu overleden in een ziekenhuis in de Ghanese stad Tema, waar de voetballer 35 jaar eerder werd geboren. Maar wat is er precies met Yakubu gebeurd?
Het is een vraag die de Nederlandse familie Kok uit Amsterdam bezighoudt. Bijna acht jaar lang woonde Yakubu onder hun dak, omdat de familie als gastgezin fungeerde voor de speler uit de jeugdopleiding van Ajax.
Voor documentairemaker Gerdo Vlastuin reden om op zoek te gaan naar het mysterie achter het overlijden van de charismatische voetballer.
"Ik ben allereerst op bezoek gegaan bij de familie Kok. Ze vertelden dat ze er maar niet achter konden komen wat er nou precies met hem is gebeurd. Het was een onduidelijk en vaag verhaal. Volgens berichten uit Ghana was Yakubu al enige tijd ziek, maar helemaal zeker wist niemand dat", vertelt Vlastuin over het begin van zijn zoektocht.
De maker struint vervolgens het internet af om meer te weten te komen over het leven en de dood van Yakubu. "Er bleek vrij weinig te vinden. Ik hoorde dat er een ex-vrouw van hem in Amsterdam woonde, maar ik had alleen haar voornaam: Evelyne." Met die naam en het gegeven dat ze ooit was getrouwd met Yakubu, stuurt Vlastuin een bericht aan de Ghanese gemeenschap in Amsterdam. In de hoop dat iemand hem verder kan helpen.
Voormalig ploeggenoten
Intussen spreekt Vlastuin met allerlei voormalig ploeggenoten van Yakubu. Hij reist af naar Arnhem waar hij Theo Janssen, Nicky Hofs en Edward Sturing vraagt naar hun ervaringen met de middenvelder.
In Amsterdam spreekt hij met David Endt, voormalig teammanager bij Ajax. En in Breda treft hij Matthew Amoah, de Ghanese spits met wie Yakubu samenspeelt in het nationale elftal.
Vlastuin: "Ik kwam steeds meer te weten over de voetballer, maar ook over de persoon. Amoah vertelde bijvoorbeeld dat Yakubu 'verkeerde vrienden' had. Maar als ik dan doorvroeg, wilde hij daar niet op ingaan. Voor mijn gevoel liet hij niet het achterste van zijn tong zien."
Datzelfde geldt voor ex-vrouw Evelyne Tahir, met wie Vlastuin uiteindelijk via via in contact komt. "Ze wilde wel herinneringen ophalen over hoe hij was. Maar de mensen die zich om hem heen bewogen, dat bleef onduidelijk. Het leek wel een soort schaamte."
Cultfiguur
Stukje bij beetje wordt het beeld steeds completer voor Vlastuin. "Yakubu was niet de beste speler die Ajax ooit heeft gehad, maar hij was wel een karakter. Een cultfiguur die indruk maakte op zijn omgeving. Maar er waren altijd mensen in zijn omgeving die iets van hem wilden en die eigenlijk misbruik van hem maakten."
Nadat Yakubu in 2009 bij Vitesse afscheid had genomen van zijn carrière als voetballer, keert hij terug naar Ghana. Hij verdwijnt daarmee uit beeld van Nederland en om echt antwoord te krijgen op de vraag wat er is gebeurd rond het overlijden van Yakubu in 2017, moet Vlastuin naar Ghana.
"Door de coronapandemie heb ik daar anderhalf jaar op moeten wachten. Mede door de financiële steun van Omroep Gelderland en NH Nieuws (die de documentaire uitzenden) en een crowdfundingsactie is het uiteindelijk gelukt."
"De afgelopen maand ben ik er geweest en heb ik onder anderen gesproken met zijn moeder, familieleden en oud-Ajacied Anthony Obodai. Ik ga er verder nog niet te veel over vertellen, maar het is duidelijk niet goed afgelopen met Yakubu."