Alec Baldwin eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Acteur Alec Baldwin schiet vrouw dood op filmset

De Amerikaanse acteur Alec Baldwin heeft een cameravrouw doodgeschoten op een filmset. De sheriff van Santa Fe County in New Mexico heeft dat bekendgemaakt.

Slachtoffer Halyna Hutchins was als director of photography verantwoordelijk voor de hele cameraploeg. Ook de regisseur van de film, Joel Souza, raakte gewond. De 63-jarige Baldwin is een van de hoofdrolspelers en producent van de film, de western Rust.

Onduidelijk is nog wat er precies is misgegaan. Bij de opnames werd een vuurwapen gebruikt en volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ hadden daar losse flodders in moeten zitten. Amerikaanse media spreken van een ongeluk.

Het incident gebeurde op de set van de film Rust:

Acteur Baldwin schiet cameravrouw dood op deze filmset

Cameraregisseur Hutchins (42) en regisseur Souza (48) werden naar een ziekenhuis gebracht. Hutchins bezweek daar aan haar verwondingen, Souza heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.

Wanhopige Baldwin

Twee dagen geleden zette Hutchins nog foto's van de set op Instagram. Ze plaatste een foto van cast en crew en schreef bij een filmpje waarop ze in haar vrije tijd paardrijdt dat dat een van de voordeeltjes is van het opnemen van een western.

Halyna Hutchins bij een filmfestival

De acteur heeft nog niet gereageerd op het incident. Op Twitter gaan foto's rond van een "behoorlijk wanhopige Baldwin", zegt correspondent Marieke de Vries.

De foto's waar correspondent Marieke de Vries op doelt:

Er is niemand aangehouden voor het incident. Wel zijn de opnames voor de film voorlopig stilgelegd.

"Het is laat in de avond hier, dus het nieuws zal zich in de komende uren ontwikkelen. De eerste reacties hier zijn vooral: wat een ongelofelijke samenloop van omstandigheden. En vanuit conservatieve hoek komt commentaar omdat Baldwin zich altijd zeer tegen vuurwapenbezit heeft geuit."

Trump

Alec Baldwin brak eind jaren 80 door in films als Beetle Juice en The Hunt for the Red October. Later speelde hij op tv een hoofdrol in de comedyserie 30 Rock en werd zijn persiflage van Donald Trump voor de sketchshow Saturday Night Live wereldberoemd.

In de film Rust speelt hij een outlaw die zijn kleinzoon uit de gevangenis haalt nadat die per ongeluk iemand heeft gedood.

Het is niet de eerste keer dat er iets misgaat met een vuurwapen op een filmset: in 1993 werd acteur Brandon Lee, de zoon van Bruce Lee, doodgeschoten op de set van de film The Crow. Het pistool had geladen moeten zijn met losse flodders, maar er bleek een kogel in het wapen te zitten.

"Niemand zou gewond mogen raken door een kogel op een filmset", reageerde Shannon Lee, de zus van acteur Brandon Lee op het incident op de filmset in New Mexico.

Op Twitter spreekt ze haar medeleven uit:

Ook andere bekende filmacteurs reageren met afschuw op de gebeurtenissen. Elijah Wood, acteur bekend van zijn rol in de film The Lord of the Rings, noemt het nieuws 'hartverscheurend' op Twitter. Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn zegt op Twitter dat zijn grootste angst is dat er iemand gewond raakt op zijn filmset.

Meerdere acteurs, onder wie Joe Manganiello die ooit met Hutchins samenwerkte, vragen zich op Twitter hardop af hoe het mogelijk is dat er schoten gelost worden op een filmset. Filmmaker Alex Winter benadrukt dat een filmset nooit onveilig zou mogen zijn "en dat er altijd een duidelijke reden is wanneer dit wel het geval is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl