Feest bij Vitesse na de goal tegen Spurs
NOS Voetbal

Vitesse in uitverkocht huis naar zege op fantasieloos B-team Spurs

In een uitverkochte Gelredome heeft Vitesse kunnen stunten in de Conference League. De B-keus van miljoenenploeg Tottenham Hotspur werd met 1-0 terug naar Engeland gestuurd.

Door de zege gaan de Arnhemmers in groep G over Tottenham heen. Vitesse won eerder uit bij NS Mura (0-2) en verloor thuis van Stade Rennais (1-2) en staat halverwege de groepsfase tweede.

De stand in de groep van Vitesse in de Conference League

Het zou hoe dan ook een bijzondere voetbalavond worden in Arnhem. Voor het eerst in zeven jaar waren de tribunes namelijk weer eens uitverkocht. De kleine 24.000 fans kregen wel een reserveploeg van Spurs voorgeschoteld.

Geen Kane, wel Bergwijn

De prioriteit van de nummer vijf van Engeland ligt duidelijk niet bij de Conference League. Spelers als aanvoerder Harry Kane en uitblinker Son Heung-min bleven achter in Engeland. De bekendste namen in Arnhem waren Dele Alli, Steven Bergwijn en oud-Ajacied Davinson Sánchez.

Hoewel de trainer waarschijnlijk anders had gehoopt, maakte die B-keus niet bepaald de indruk om te laten zien dat ze thuishoren in de A-ploeg. Dat was ook de verdienste van Vitesse, dat gesteund door de sfeervolle ambiance een hoop inzet toonde.

Maar een hoop inzet creëert niet meteen kansen. Het voetbal van beide ploegen was in de eerste helft simpelweg niet goed genoeg om tot een grote, uitgespeelde kans te komen, al ging een kopbal van Jacob Rasmussen net voorlangs. Hoogtepunt was het spandoek vol humor op de Arnhemse tribunes.

Arnhemse humor: nu het stadion een keer is uitverkocht, kun je er maar beter van profiteren

Tottenham oogde plichtmatig. Met name Alli, 37-voudig Engels international, leek de wedstrijd al sloffend af te willen doen. Wel trof Bryan Gil de lat met een flinke pegel.

Waarschuwing Daza, volley Wittek

Vitesse was feller, werd beter en na een uur gevaarlijk, toen rechtsback Eli Dasa opstoomde en een schot afvuurde dat net naast de paal verdween. Het bleek een waarschuwingsshot.

Want twaalf minuten voor tijd kwam Vitesse op voorsprong. Daza zette hoog voor, Maximilian Wittek twijfelde niet en nam de bal vanaf een meter of zestien op de slof. Hij zag zijn volley via de grond achter de doelman stuiteren: 1-0.

Maximilian Wittek knalt de 1-0 binnen

Vitesse, met een begroting van zo'n 25 miljoen euro tegenover de meer dan 400 miljoen euro van Spurs, kon de 1-0 vervolgens zonder problemen verdedigen.

De krachten vloeiden weliswaar wat weg, maar het spel van Spurs kon de Arnhemmers niet bang maken.

In dezelfde groep won Stade Rennais met 2-1 op bezoek bij NS Mura.

Bekijk hieronder de reacties van trainer Thomas Letsch en matchwinner Wittek:

Letsch geniet van steun supporters, Wittek: 'Goed dat we ballen toonden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl