NOS Nieuws

Dagmar deed zelftest voor baarmoederhalskanker: 'Gelukkig op tijd'

Vrouwen die er tegen opzien om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts, moeten straks ook via een zelftest kunnen ontdekken of ze mogelijk baarmoederhalskanker hebben, adviseerde de Gezondheidsraad eerder vandaag. Daardoor kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig worden opgespoord. Dat merkte ook Dagmar de Boer (30 jaar). Afgelopen augustus kreeg zij voor het eerst de oproep.

De helft van de vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar geeft geen gehoor aan de oproep. En dat is te veel, vindt KWF Kankerbestrijding. Per jaar overlijden tweehonderd vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker, zegt Linda Summer van KWF. Achthonderd vrouwen krijgen het. Wij roepen op om mee te doen, het kan je leven redden".

Zelftest uit gemak

De Boer koos ervoor om een zelftest aan te vragen in plaats van naar de huisarts te gaan. Niet omdat ze het ongemakkelijk of eng vond om voor een uitstrijkje naar de huisarts te gaan, maar vooral uit gemak. "Ik werk tijdens kantoortijden en dan is het gewoon makkelijker om zo'n zelftest in mijn eigen tijd te doen en even op te sturen."

De test is heel eenvoudig, zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Bart Jan Kullberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Een houdertje met een plastic kwastje erin, een paar keer draaien in de vagina, een simpele test, en dan opsturen."

De Boer had geen klachten, daarom schrok ze toen ze de uitslag een week later kreeg. Ze bleek het HPV-virus bij zich te dragen. "Toen dacht ik wel, shit, zou ik dan toch ook baarmoederhalskanker hebben?"

NOS op 3 legt in deze video uit wat het HPV-virus precies is:

Met de zelftest kan alleen worden aangetoond of iemand het HPV-virus bij zich draagt. Dat virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. "Na de uitslag van de zelftest moest ik toch nog naar de huisarts voor een uitstrijkje. Bij die test werden geen kwaadaardige cellen aangetroffen."

Net zo normaal als coronazelftest

Om alles goed in de gaten te houden, laat ze nu elk half jaar een uitstrijkje maken door de huisarts. "Ik ben gewoon blij dat het vroeg ontdekt is. Ik was net 30 jaar toen ik deze test liet doen, dus ik weet niet hoelang het al in mijn lichaam zat voordat het werd ontdekt."

Daarom zou De Boer liever zien dat de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek aan alle vrouwen vanaf 20 jaar zou worden verstuurd, en niet pas vanaf 30 jaar. "Het zou net zo normaal moeten worden als een coronazelftest", meent ze.

Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Sinds 2009 kunnen meisjes zich laten inenten tegen het HPV-virus en sinds 2019 kunnen ook jongens dat laten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl