Arjan Peters
NOS Nieuws

Gerechtshof: Volkskrant-journalist Arjan Peters onterecht ontslagen

De Volkskrant heeft literair journalist Arjan Peters onterecht ontslagen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald. Volgens het hof is de positie van de redacteur ernstig aangetast.

De kantonrechter oordeelde vorig jaar dat de krant de arbeidsovereenkomst met Peters mocht ontbinden. De journalist ging daartegen in beroep. Het hof oordeelt nu dat de overeenkomst niet wordt hersteld. Wel krijgt hij een vergoeding van 370.000 euro, bovenop de vergoeding die de kantonrechter hem had toegekend. Dat was een bedrag van 32.000 euro.

Peters werd vorig jaar, na 28 jaar dienstverband, op non-actief gesteld vanwege geruchten dat hij contact zocht met vrouwelijke schrijvers van de boeken die hij recenseerde. Dat is ongebruikelijk, omdat bij recensies oordeelsvorming liefst onafhankelijk tot stand komt. Volgens de krant misbruikte hij zijn machtspositie.

'Niet willens en wetens gelogen'

Het hof oordeelt dat bewezen is dat Peters meerdere vrouwelijke auteurs berichten heeft gestuurd via Facebook Messenger. "De berichten gingen over op zichzelf werkgerelateerde onderwerpen, maar waren te gemeenzaam van toon en zijn soms op nachtelijke uren verzonden", schrijft het hof. "Het is begrijpelijk dat de auteurs daarvan last hebben gehad, vanwege hun afhankelijkheid als schrijver van het oordeel van een recensent."

Peters had zich "van deze contacten moeten onthouden en hem valt aan te rekenen dat hij zich onvoldoende bewust is geweest van de impact die zijn gedrag had op de auteurs". Van misbruik van machtspositie, laat staan stelselmatig, is volgens het hof echter geen sprake.

Ook heeft Peters volgens het hof niet "willens en wetens" gelogen toen hij geconfronteerd werd met de verwijten. "De Volkskrant heeft ten onrechte het vertrouwen in de redacteur opgezegd zonder dat een extern, onafhankelijk onderzoek had plaatsgevonden. Het wegvallen van het vertrouwen van de Volkskrant in de redacteur is alles bij elkaar onterecht geweest en kan de ontbinding niet dragen", aldus het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl