De Ierse bowler Curtis Campher juicht nadat hij een Nederlandse wicket heeft veroverd. AFP

De Nederlandse cricketers zullen moeten stunten om het hoofdtoernooi van het WK cricket Twenty-20 te bereiken. Dat is de conclusie na een teleurstellende nederlaag die ze in de openingswedstrijd in Abu Dhabi leden tegen Ierland.

Oranje bleef tegen Ierland op 106 runs steken. Dat totaal hadden de Ieren, voor het verlies van slechts 3 wickets, na 15.1 overs al verbeterd.

Nederland plaatste zich in november 2019 door het kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten te winnen. Omdat alleen de beste acht landen van de wereldranglijst vooraf verzekerd zijn van het hoofdtoernooi (de Super 12), moet Oranje zich via een voorronde bij de beste twee van vier ploegen zien te plaatsen.

Met cricketgrootmacht Sri Lanka, Namibië en Ierland als tegenstanders was Ierland op voorhand de te kloppen ploeg voor een plek bij de eerste twee. In juni was het Nederlands team in Utrecht immers nog twee keer te sterk voor de Ieren in het langere format van de Super League (50 overs).

Perfecte vier van bowler Campher

In Abu Dhabi waren de rollen omgekeerd. Max O'Dowd zette Nederland op de kaart met 51 runs (47 ballen, 7 vieren), maar daarna vielen de wickets door toedoen van de Ierse bowler Curtis Campher als vliegen.

De geboren Zuid-Afrikaan werd in pas zijn vijfde interland de eerste bowler van Ierland die met vier perfecte aangooien vier tegenstanders uitgooide.

Aanvoerder Pieter Seelaar haalt uit in het duel met Ierland tijdens het WK Twenty20 in Abu Dhabi. AFP

Alleen Pieter Seelaar kwam daarna nog tot een respectabel aantal van 21 runs. Het laatste Nederlandse wicket viel toen er slechts 106 Nederlandse runs op het bord stonden.

Dat aantal was voor Ierland geen enkel probleem. Openingsbatsman Paul Sterling (30 no) en Gareth Delaney (44 uit 26 ballen) richtten de meeste schade aan.

Best bekeken sportevenement ter wereld

Met miljarden televisiekijkers in met name Azië hoort het WK cricket (klassiek en T20) tot de best bekeken sportevenementen ter wereld. De Nederlandse cricketers doen voor de vierde keer mee aan het WK T20, dat toe is aan de zevende editie.

Regerend wereldkampioen zijn de West-Indies, die in 2016 Engeland de baas waren in de WK-finale in India.

Bij de eerste deelname in 2009 zorgde Oranje voor een enorme stunt door Engeland op eigen bodem (de heilige cricketgrond van Lord's in Londen) te verslaan.

Vijf jaar later herhaalde Nederland die stunt bij het WK T20 in Bangladesh, het enige WK tot nu toe waar de ploeg zich via de voorronde voor het hoofdtoernooi wist te plaatsen.

Zware kluif

Bij dat WK in 2014 zorgde Sri Lanka (de latere wereldkampioen) voor een negatief record voor Nederland. De cricketgrootmacht hield Oranje toen op 39 runs, het laagste aantal ooit in de historie van het WK.

Voorafgaand aan het WK was Nederland zeventiende op de wereldranglijst in het Twenty20-format. Na de nederlaag tegen nummer twaalf Ierland volgen nog duels met Namibië (negentiende) en Sri Lanka, dat de laatste jaren een verjonging heeft doorgevoerd en daarom (slechts) tiende staat op de wereldranglijst.

STER reclame