NOS NieuwsAangepast

Tahrirplein opnieuw toneel van protesten

Duizenden Egyptenaren hebben zich opnieuw op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro verzameld om te demonstreren. De staatstelevisie toont beelden van betogers die oproepen tot eenheid, maar over welke 'eenheid' het gaat, is niet duidelijk. De boodschap is door de duizenden demonstranten verschillend geïnterpreteerd.

De ene groep roept op tot eenheid tussen Koptische christenen en moslims, nadat het sektarische geweld de afgelopen maanden flink is opgelaaid. De andere groep viert de Palestijnse eenheid, nu de partijen Fatah en Hamas een akkoord hebben gesloten.

Het Tahrirplein was het kloppend hart van de protesten tegen oud-president Hosni Mubarak en zijn regime.

Opgelaaid

De laatste tijd is het religieus geweld tussen Kopten en moslims toegenomen. Vorig weekend vielen er bij de onlusten twaalf doden, tientallen gewonden en werden 190 arrestaties verricht. Ook in maart kende het conflict een climax en vielen er zeker tien doden en tientallen gewonden.

Veel Egyptenaren zijn het sektarische geweld zat en willen terug naar de eenheid tijdens de protesten van begin dit jaar, toen moslims en christenen zij aan zij demonstreerden tegen het regime van Hosni Mubarak.

Gaza

De andere groep demonstranten is naar het Tahrirplein gekomen om de eenheid onder Palestijnen te steunen en te protesteren tegen de Israëlische bezetting.

De betogers worden opgeroepen komend weekend massaal naar Gaza te trekken om daar de demonstratie voort te zetten. Zowel de Egyptische autoriteiten als Hamas hebben de demonstranten afgeraden de tocht te laten doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl