Een foto van Amess bij een herdenkingsdienst, gisteravond in Leigh-on-Sea EPA

De Britse autoriteiten zien de aanslag op het Lagerhuislid David Amess als een terreurdaad. De Londense politie, die het onderzoek naar de moord heeft overgenomen, zegt dat bij het vooronderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen "dat verband houdt met islamistisch extremisme".

Amess werd gisteren doodgestoken bij een bijeenkomst met inwoners van zijn kiesdistrict, ten oosten van Londen. Kort daarna werd een man van 25 aangehouden. Het is volgens Britse media een Brit van Somalische afkomst. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De man zit vast op verdenking van moord.

De politie heeft gisteravond op twee adressen huiszoeking gedaan. Meer details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Geschokte reacties

Amess (69) zat sinds de jaren 80 voor de Conservatieve Partij in het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer. Sinds 1997 vertegenwoordigde hij daar het gebied rond Southend-on-Sea, zo'n 60 kilometer ten oosten van Londen.

Binnen en buiten het VK is geschokt gereageerd op de moord. Premier Johnson noemde Amess een geliefde vriend en collega. Prins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun steun betuigd aan Amess' nabestaanden.

STER reclame