Na een onstuimig jaar bij Movistar keert Miguel Ángel López terug op zijn vertrouwde nest. De Colombiaanse wielrenner heeft een contract voor twee jaar getekend bij Astana, de ploeg waar hij van 2015 tot en met 2020 ook al reed.

Vorig jaar maakte de 27-jarige renner na zes jaar in Kazachse dienst de overstap naar het Spaanse Movistar, waar hij werd aangekondigd als de 'bad boy' van het wielrennen. Dat bleek geen gelukkig huwelijk, hoewel het seizoen nog wel goed begon voor López.

In het voorjaar schreef de Colombiaan met de bijnaam 'superman' de Ruta del Sol op zijn naam. Hij maakte ook indruk door te winnen op de Mont Ventoux. In de Vuelta won hij de koninginnenrit, maar daarna ging het mis.

Frustratie

López stevende af op een podiumplaats in de Spaanse ronde, maar stapte in de voorlaatste rit boos en gefrustreerd af, omdat hij zich niet gesteund voelde door zijn ploeg toen hij de aansluiting met een aantal rivalen had verloren. Daarna weigerde hij weer op de fiets te stappen; een actie die nog zelden was vertoond in het wielrennen.

Twee weken later werd het contract van López ontbonden, ondanks dat hij een maand daarvoor zijn verbintenis nog tot en met 2023 had verlengd.

López wint de koninginnenrit in de Vuelta in dienst van Movistar AFP

López is blij met zijn terugkeer bij Astana. "Dit voelt als thuiskomen", laat hij weten. "Als wielrenner moet je soms iets veranderen om nieuwe ervaringen op te kunnen doen. Soms is dat een goede verandering, soms pakt dat minder goed uit", doelt hij op zijn korte uitstapje naar Movistar.

In het lichtblauwe tenue van Astana werd López in 2018 derde in de Giro d'Italia en de Vuelta a España. In 2020 won hij de koninginnenrit in de Tour de France.

Bij Astana komt López ook zijn oud-ploeggenoot Vincenzo Nibali weer tegen. De Italiaanse renner keert net als López terug bij de Kazachse ploeg.

STER reclame