Kyrie Irving kijkt naar een wedstrijd van zijn ploeg Brooklyn Nets AFP
Sport en corona

Zolang hij zich niet laat vaccineren tegen het coronavirus is de Amerikaanse basketballer Kyrie Irving niet welkom bij Brooklyn Nets. De spelverdeler reageerde op zijn Instagram-pagina voor het eerst op zijn 'verbanning'.

"Ik weet heel goed wat de gevolgen zijn", vertelt de 29-jarige basketballer. "Ik doe gewoon wat het beste is voor mijzelf. Als mensen me daarvoor willen veroordelen of demoniseren, dan doen ze dat maar."

Geen salaris meer

Brooklyn Nets maakte dinsdag bekend voorlopig geen gebruik te maken van Irving. De staat New York verbiedt niet-gevaccineerden te sporten op openbare locaties, maar het NBA-team koos er ook voor de point-guard niet mee te nemen naar uitwedstrijden en te weren van trainingen.

De Nets houden voorlopig ook het salaris in dat Irving zou ontvangen bij thuiswedstrijden. "En dan? Het draait niet altijd om geld", zegt Irving, die een salaris van zo'n 35 miljoen dollar heeft. "Het gaat erom dat je doet wat het beste is voor jezelf. Denk je echt dat ik geld wil verliezen?"

Spelers in de grootste Amerikaanse profcompetitie zijn vanuit de NBA niet verplicht om gevaccineerd te zijn, maar ongevaccineerde spelers krijgen wel te maken met testen en restricties rondom wedstrijden.

"Het gaat niet over de Nets, het gaat niet over de NBA, het gaat niet over politiek", aldus Irving. "Daar heeft het allemaal niets mee te maken. Het gaat om de vrijheid om zelf dingen te kunnen beslissen."

Nog niet met pensioen

Volgens Nets-directeur Sean Marks is het niet de bedoeling dat Irving naar een andere club gaat. "Hopelijk krijgen we Kyrie terug, dan kunnen we hem met open armen ontvangen", zei Marks dinsdag na de beslissing.

Irving benadrukte ook dat hij nog niet wil stoppen. "Ik ga nog niet met pensioen. Op deze manier wil ik niet stoppen met basketballen. Ik wil nog veel jongeren inspireren om beter te worden dan ik."

STER reclame