KNMI
NOS Nieuws

Internationaal gelauwerde klimaatexpert Geert Jan van Oldenborgh overleden

De internationaal erkende Nederlandse klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh is op 59-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de Volkskrant na bevestiging van het KNMI. Van Oldenborgh werd vorige maand nog door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen van 2021. Hij overleed dinsdag aan de gevolgen van kanker.

Van Oldenborgh, die oorspronkelijk natuurkundige was, werkte sinds 1996 bij het KNMI. Sinds 2019 was hij deeltijdprofessor aan Oxford University.

Afgelopen april ontving de klimaatexpert een koninklijke onderscheiding en de Europese Technology Achievement Award. De prestigieuze Europese prijs kreeg hij voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer, een website die grote hoeveelheden klimaatstatistieken toegankelijk maakt.

Samen met een Duitse collega ontwikkelde Van Oldenborgh daarnaast een methode om kort na ingrijpende weerrampen de rol van klimaatverandering te achterhalen. Het leverde hem kort voor zijn overlijden een plek op de toonaangevende lijst van Time Magazine op.

Afgelopen juli onderzocht Van Oldenborgh nog of de extreme hitte in het westen van de Verenigde Staten door de opwarming van de aarde kwam:

'Hittegolf kom door invloed van de mens'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl