Netbeheerder heeft geen stroom, nieuwbouw school op de tocht
Een ingrijpende verbouwing van een openbare basisschool in Broek in Waterland gaat mogelijk niet door, omdat er geen stroom is. De Havenrakkers wil al jaren de oude school verbouwen en uitbreiden. Ruim 300 leerlingen moeten in de tussentijd les krijgen in noodlokalen. Maar daar kan netbeheerder Liander de elektriciteit niet aansluiten.
Een woordvoerder van de netbeheerder laat weten dat het schoolbestuur een aanvraag voor elektriciteit heeft ingediend. "Maar we zijn wettelijk verplicht om aanvragen op volgorde van binnenkomst te behandelen", zegt Marloes de Vink van Liander. "In dit geval is de aanvraag van deze klant binnengekomen op het moment dat er geen capaciteit meer beschikbaar was in dit gebied. Dat betekent dat deze klant op de wachtlijst is gekomen."
De getroffen basisschool moet hierdoor misschien wel jaren wachten, voordat die kan beginnen met de gewenste verbouwing, schrijft NH Nieuws.
Het net is vol
Liander kampt met capaciteitsproblemen voor het transport van elektriciteit, licht De Vink toe. Op een groeiend aantal plekken is de capaciteit van het net beperkt of zijn de grenzen van de capaciteit bereikt. "We werken hard om deze schaarste op te lossen."
De Vink: "Ons netwerk is al honderd jaar oud en niet berekend op de huidige vraag naar stroom. Er zijn dikkere kabels in de grond nodig om aan de vraag te voldoen. Voor de aanleg daarvan hebben we vergunningen nodig van gemeenten." Ook kampt de netbeheerder met een tekort aan personeel om die kabels aan te leggen.
Daarnaast roept de netbeheerder de overheid op om met een duidelijk kader te komen voor het stellen van prioriteiten wanneer de grenzen van de capaciteit zijn bereikt. "Het is niet aan de netbeheerder om die keuze te maken", aldus de woordvoerder.
De problemen met het transport van elektriciteit in kaart gebracht:
Het schoolbestuur van De Havenrakkers kwam er zelf achter dat Liander geen elektriciteit voor de noodlokalen kan leveren. Het kijkt nu naar alternatieven om de tijdelijke noodgebouwen warm te krijgen, zegt een woordvoerder van de scholenkoepel.
Zonnepanelen alleen zouden volgens de woordvoerder niet voldoende zijn. Een aggregaat zou kunnen, maar dat verstookt 450.000 euro in de 14 maanden dat de kinderen in de noodlokalen zitten.
Morgen heeft het schoolbestuur een gesprek met de gemeente Waterland over een oplossing. Komt die er niet, dan schort de school de verbouwing op. Liander laat weten op zoek te zijn naar een oplossing voor de school.