NOS NieuwsAangepast

Koning bekijkt nieuwe Tweede Kamer (en geeft lesje staatsinrichting)

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer bij het Centraal Station in Den Haag bezocht. De koning bekeek onder meer de plenaire zaal, commissiezalen, de publieke tribune en de centrale hal. Ook sprak hij met de gebruikers, zoals Kamerleden, griffiers, documentalisten, journalisten en beveiligers.

Kamervoorzitter Bergkamp heeft de koning bijgepraat over het gebouw, de architectuur en de verhuizing. Het koninklijk bezoek duurde een uur.

Tijdens de rondleiding sprak de koning ook met een schoolklas over zijn rol als staatshoofd:

Koning treft schoolklas bij rondleiding Tweede Kamer: 'Wij willen hoger jeugdloon'

De Tweede Kamer is begin september verhuisd naar een opgeknapt voormalig ministerie aan de Bezuidenhoutseweg, B67 genoemd. Het historische Binnenhof-complex moet gerenoveerd worden en de verbouwing zal zeker 5,5 jaar duren.

Het oude ministerie is begin jaren 80 ontworpen door de Nederlandse architect Dick Apon. Het gebouw van 13 verdiepingen is weliswaar opgetrokken uit grijs beton en baksteen, maar toch is geprobeerd om de sfeer van de Binnenhof-zalen zoveel mogelijk over te nemen. De plenaire zaal is een soort mini-replica van de 'echte' plenaire zaal.

De eerste weken was het wennen voor Kamerleden en medewerkers om hun weg te vinden in de nieuwe omgeving.

Vlak voordat de koning aankwam bij de tijdelijke Tweede Kamer maakte de politie een einde aan de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, vlakbij het gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl