Max Verstappen na het veiligstellen van zijn tweede plaats
NOS Sport

Verstappen tevreden na 'beetje vervelende race', frustraties bij Hamilton

Hij kon niet anders dan tevreden zijn, vond Max Verstappen na zijn tweede plaats achter Mercedes-coureur Valtteri Bottas bij de Grand Prix van Turkije. De race werd gereden op een nat circuit en dat was de Red Bull-troef niet slecht uitgekomen. "Bij droog weer was het moeilijker geweest."

Maar hij had evenmin een makkelijke middag achter de rug. "De baan was behoorlijk glibberig. Onder deze omstandigheden is een foutje snel gemaakt. En Valtteri had gewoon meer snelheid. Dus dan is dit een prima resultaat, zeker omdat we met z'n tweeën op het podium stonden", verwees de Red Bull-coureur naar de derde plaats van teamgenoot Sergio Pérez.

Ik zag de tweede plaats voor me, maar werd vijfde.

Lewis Hamilton

Op de vraag wat het lastigste was vandaag in Istanbul, antwoordde Verstappen gekscherend: "Wakker blijven! Nee, het belangrijkste was om zuinig om te springen met de banden. Je moest alleen op de banden letten. Het was daarom wel een beetje vervelende race: je kon geen enkel rondje vol gas gaan, geen moment pushen."

Uiteindelijk had ook Verstappen moeten besluiten de oude regenbanden voor nieuwe te verruilen. "Ik wisselde naar nieuwe intermediates omdat mijn banden door alle slijtage meer op droogweerbanden leken. En dan ligt een uitglijder zo op de loer."

Max Verstappen in zijn voor de gelegenheid witte Red Bull

Omdat Lewis Hamilton, die vanwege een nieuwe verbrandingsmotor tien startplekken had moeten inleveren en vanaf de elfde positie was vertrokken, niet verder kwam dan de vijfde plaats, heroverde Verstappen de leiding in de WK-stand op zijn rivaal van Mercedes. "We staan nu eerste, ja, maar we zijn wel langzamer dan Mercedes, denk ik. We moeten analyseren waarom we er eigenlijk niet aan te pas kwamen dit weekend."

Horner: 'Duidelijke sprong Mercedes'

Dat laatste baart ook Red Bull Racing-baas Christian Horner zorgen. "Mercedes was op de rechte stukken op sommige plekken 15 tot 20 kilometer per uur sneller. Het verrast me dat ze met hun motor nog zo'n sprong hebben gemaakt. Ze hebben duidelijk terrein gewonnen en we kunnen dat moeilijk pareren."

Red Bull Racing-baas Christian Horner

Tegelijkertijd was de Brit uiteraard in zijn nopjes met twee man op het podium, waar bovendien Hamilton ontbrak. "Ik dacht even dat hij zonder bandenwissel zou gaan finishen en bij Max in de buurt bleef, maar het liep anders omdat er discussie was tussen coureur en team."

"Het is moeilijk in dit weer goed te timen en te besluiten. Heel tricky", kon Horner uit eigen ervaring zeggen. "Vandaag hadden we geluk dat het bij Mercedes niet vlekkeloos liep qua communicatie in deze lastige omstandigheden."

Hamilton: 'Frustrerende slotfase'

Hamilton uitte tijdens zijn race zijn ongenoegen over het besluit van zijn team om hem toch naar binnen te halen, maar wilde er na afloop niet te veel woorden aan vuil maken. "Ik heb met het team gepraat en heb er weinig over te zeggen. Ik heb ook veel punten gehaald door het team. En Valtteri heeft een mooie zege geboekt."

Lewis Hamilton loopt, op achtergrond, teamgenoot en GP-winnaar Valtteri Bottas voorbij

Hamilton had zich erover verbaasd dat het asfalt zo langzaam opdroogde. "Heel apart. We dachten, net als alle teams, dat na tien á dertig ronden de baan droog zou zijn. Maar het gebeurde niet. Ik dacht en hoopte dat ik een stop naar droogweerbanden kon maken. Dan had ik een bandenwissel minder hoeven te maken en zo de rest te grazen genomen. Het was frustrerend dat het in de slotfase zo liep. Ik zag de tweede plaats voor me, maar werd vijfde."

Over twee weken wacht nabij Austin de GP van de Verenigde Staten. "Ik verwacht dat dat niet onze beste baan zal zijn", keek Verstappen, die zes punten voorsprong heeft genomen op titelhouder Hamilton, vast vooruit. "Maar daarna komen er een paar die Red Bull beter liggen."

Horner beseft nog lang niet van zevenvoudig wereldkampioen Hamilton af te zijn. "De volgende race is wel echt Hamilton-terrein. Maar wij presteren doorgaans goed in Mexico en Brazilië. De laatste drie races zijn vraagtekens, maar het is duidelijk dat we feilloos moeten opereren. We zullen op de zondagen dat we niet racen braaf naar de kerk gaan en bidden voor een goede afloop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl