NOS SportAangepast

Oranje-Rood laat langs koortsig HGC, hockeysters Pinoké overklassen grote buur

Oranje-Rood moet diep gaan tegen door griepgolf geplaagd HGC, maar wint wel

Met een harde schreeuw reageerde Pirmin Blaak, doelman van Oranje-Rood, op het laatste fluitsignaal. Met een belangrijke redding op een inzet van de Japanner Kenta Tanaka had hij een nederlaag weten af te wenden.

Een dreigende nederlaag, die in de absolute slotfase zelfs nog werd omgetoverd tot een overwinning. Na een stevig gevecht met weinig kansen was de Eindhovense fusieclub, onder de ogen van de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee, met 2-1 te sterk voor HGC.

"Het was een van de reddingen die ik heb hoeven maken", zei Blaak na afloop. "Maar het mooiste vind ik dat we gevochten hebben. Dat hebben we lang niet gezien bij Oranje-Rood."

In onderstaande reportage blikt Pirmin Blaak terug op de voor Oranje dramatisch verlopen Spelen van Tokio.

Blaak blikt terug op hockeydebacle Tokio: 'Eerder aan de bel moeten trekken'

Vorig jaar haalde HGC de play-offs dankzij een derde plek in de competitie. Oranje-Rood strandde op de zesde plaats, maar deze competitie is de ploeg van trainer Robert van der Horst uitstekend begonnen.

Liefst zes HGC-spelers gingen gebukt onder een griepgolf, waaronder doelman Sam van der Ven. Hij werd vervangen door Floris-Tijn Schuijt, normaal gesproken sluitpost van de A1.

Ook strafcornerkanon Gordon Johnston en smaakmaker Seve van Ass begonnen allesbehalve fit aan de wedstrijd, maar speelden toch een prominente rol. De eerste strafcorner van de thuisclub leverde meteen de 1-0 op.

Oranje-Rood knokt zich terug

Na rust leverde de strafcorner ook de gelijkmaker op van Oranje-Rood. De jonge doelman Schuijt kreeg nog een voet tegen de inzet van Gijs van Merriënboer, maar had geen antwoord op Jelle Galema die de bal door de drukte in het doel friemelde.

Twee minuten voor tijd forceerde Galema ook de beslissing, door nadrukkelijk naar de grond te gaan na een lichte botsing met Van Ass. De strafcorner die volgde werd door Van Merriënboer vakkundig binnengepusht.

  • NOS
    De uitslagen van de zesde speelronde in de hoofdklasse hockey voor mannen.
  • NOS
    De uitslagen van speelronde 6 in de hoofdklasse hockey voor mannen.

Oranje-Rood steeg naar de tweede plaats achter landskampioen Bloemendaal, dat dankzij een 4-2 zege bij Tilburg ook na zes duels nog zonder puntverlies is.

SCHC kreeg net als vorige week een flinke opdoffer. Na de 8-0 tegen Rotterdam ging de Stichtse nu met 9-2 onderuit in Utrecht tegen Kampong.

Dubbele Bosderby eindigt 'onbeslist'

De hockeysters van Pinoké zorgden voor een stunt. Waar de mannen met 6-3 ten onder gingen in de (Amsterdamse) Bosderby, waren de vrouwen met 5-3 te sterk voor grote buur Amsterdam.

In de eerste twee kwarten was het verschil al gemaakt voor het bijna foutloze Pinoké. Kari Stam, Maxime Kerstholt (2 keer) en Kelly Hoyng-Jonker wisten Amsterdam-doelvrouw Anne Veenendaal te passeren.

Na rust stond de voormalig goalgetter Hoyng-Jonker, die een jaar geleden als moeder haar comeback maakte in de hoofdklasse, opnieuw op de goede plek en dreigde een historische vernedering voor het grote Amsterdam. Dankzij late treffers van Michelle Fillet (2 keer) en Maria Verschoor viel dat uiteindelijk nog mee: 5-3.

Kelly Hoyng-Jonker in actie voor Pinoké.

Den Bosch was in eigen stadion veel te sterk voor het Rotterdamse Victoria en blijft zonder puntverlies aan kop van de hoofdklasse. Fréderique Matla opende met haar veertiende treffer dit seizoen de score. Na rust voerden Laura Nunnink, Maartje Krekelaar en Lidewij Welten de score op: 4-0.

Jansen vol vertrouwen naar Oranje

Bij Hurley-SCHC was Yibbi Jansen opnieuw de grote blikvanger. Binnen 20 minuten maakte ze haar achtste en negende treffer van deze competitie en meldt zich zo met vertrouwen bij Oranje, dat woensdag om 18.00 uur in Amstelveen het Pro League-duel met België speelt.

Een meevaller voor de door blessures geplaagde Bilthovense ploeg was de rentree van Xan de Waard. Met een assist op Kyra Fortuin (3-0) was de international meteen belangrijk.

Door de zege springt SCHC over Hurley naar de vierde plaats. Aan het einde van het seizoen geeft die plek recht op een plek in de play-offs.

  • NOS
    De uitslagen van de zesde speelronde in de hoofdklasse hockey voor vrouwen.
  • NOS
    De stand na zes speelronden in de hoofdklasse hockey voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl