De aartsbisschop van Toledo in Spanje heeft zijn excuses aangeboden aan beledigde rooms-katholieken voor de opnames van een muziekvideo in de kathedraal. In de clip zijn een man en een vrouw te zien die heupwiegend tegen elkaar aan schuren in de 13e-eeuwse kerk.

In de videoclip van het nummer Ateo (Spaans voor atheïst) dansen de Spaanse rapper C. Tangana en de Argentijnse zangeres Nathy Peluso sensueel met elkaar. Zij worden van een afstandje begluurd, onder meer door een priester. Verderop in de video is de zangeres naakt te zien, met haar geslachtsdelen geblurd, terwijl ze het afgehakte hoofd van de rapper vasthoudt.

Ook trekt de rapper aan haar haren. Dat is een verwijzing naar een van de schilderijen in de kathedraal. Daarop is een duivel te zien die aan het haar van een vrouw trekt om te voorkomen dat ze verlossing bereikt. Het schilderij wordt als achtergrond gebruikt in de video.

Bekijk hier de videoclip:

Binnen enkele uren nadat de clip was uitgekomen, kwamen klachten binnen bij de kerkleiding. Mensen vroegen zich af waarom er een pikante video is opgenomen in een van Spanjes bekendste kerken. Sommige priesters zeggen dat de video "God ernstig beledigt".

In een verklaring zegt de aartsbisschop nu dat hij "enorm veel spijt" heeft van wat er is gebeurd. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het project, de inhoud en het eindresultaat. In het vervolg zal het aartsbisdom volgens hem strenger opletten "om ervoor te zorgen dat iets soortgelijks niet meer gebeurt".

'Lied over bekering'

De deken van het bisdom had toestemming gegeven voor de opnames. Hij verdedigde dat met de stelling dat het lied "het verhaal van een bekering door menselijke liefde" presenteert. Hij citeerde daarbij het refrein van het lied: "Ik was een atheïst, maar nu geloof ik, want een wonder als jij moet uit de hemel zijn neergedaald."

De deken gaf toe dat de video "een provocerende beeldtaal" bevat, maar zei dat niemands geloof ermee wordt beledigd. Het zou volgens hem zelfs kunnen helpen degenen terug te brengen die waren weggedreven van de kerk. "Het spijt ons dat sommige mensen misschien van streek zijn geraakt. We vragen vergeving voor het kwetsen van hun gevoelens. Het doel was altijd om een dialoog met de hedendaagse cultuur te ondersteunen, altijd met respect voor het geloof van de kerk."

STER reclame