Omroep Brabant

Het Oost-Brabantse dorp Reek is vanochtend uitgelopen voor de opening van een supermarkt. De inwoners gingen in een bonte stoet dansend naar binnen, voorafgegaan door de harmonie die Zo'n goeie hebben wij nog niet gehad speelde. Het is voor het eerst sinds zes jaar dat er weer een winkel is in Reek.

"Ik kan mijn groentetuin wel op gaan ruimen", zegt een dolgelukkige man tegen Omroep Brabant. "Het assortiment is daar zo groot."

De komst van de supermarkt naar Reek heeft een lange geschiedenis. Het dorp met ruim 1900 inwoners had al een tijd geen winkel meer toen Aldi een jaar of vier geleden met het plan kwam om een filiaal te bouwen. Voor de inwoners was dat goed nieuws. Maar de eigenaren van supermarkten in de omliggende dorpen Schaijk en Zeeland maakten bezwaar.

Op een gegeven moment legde de rechter de bouw van de nieuwe winkel stil. De inwoners van Reek lieten het er niet bij zitten en begonnen een boycotactie tegen de supermarkten in de buurdorpen. Ook riepen ze de gemeente op om in te grijpen.

Rechtszaken ingetrokken

Uiteindelijk is een compromis bereikt. De rechtszaken zijn ingetrokken. Aldi mag er komen voor een proefperiode van vijf jaar. Daarna wordt gekeken of de gevolgen voor de andere ondernemers in de gemeente acceptabel zijn. Als het experiment slaagt, komt er een definitieve vestiging, een paar honderd meter van de tijdelijke winkel.

De bewoners voerden actie voor de nieuwe supermarkt, deze foto is van januari 2018 Omroep Brabant | archief

"Ik ga dadelijk als eerste een mik (brood) kopen", zegt Sjaak van Tilburg. Hij is met 99 jaar de oudste inwoner van Reek en blij dat hij niet meer met zijn rollator naar Schaijk hoeft. "Ik had zelf vroeger een winkel in Reek, maar nu was er niks meer en dat is niet goed voor het dorp."

Hoop gehouden

Antoon de Louw van het plaatselijke actiecomité: "We hebben soms wel getwijfeld of het zou lukken, maar we hebben hoop gehouden. Heel Reek staat achter ons. Ik ben hartstikke blij."

Bastiaan Boshoeve van Aldi wordt er stil van: "Dat we zo worden verwelkomd door de bewoners is echt uniek. Het is overweldigend zelfs."

STER reclame