NOS Nieuws

Zo hoort een Nobelprijswinnaar het nieuws: 'Moet even dit telefoontje aannemen'

Het moment dat de Filipijnse journalist Maria Ressa te horen kreeg dat ze de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen is vastgelegd op camera. Ze deed mee aan een mediaforum toen het Nobelcomité haar belde en de webcamera registreerde het gesprek.

"Ik moet even dit telefoontje aannemen", zei Ressa tegen de mensen met wie ze sprak over de toekomst van onafhankelijke journalistiek in Azië. Ze zette daarna haar verbinding op mute.

Het filmfestival dat het forum organiseerde heeft een compilatie vrijgegeven van het telefoongesprek dat Ressa daarna voerde:

Het moment waarop Maria Ressa hoort dat ze de Nobelprijs wint

De gespreksleider kon kort daarna lachend het nieuws wereldkundig maken, terwijl Ressa nog druk gesticulerend met Oslo aan de telefoon hing. Het leverde haar felicitaties en een rondje applaus op van de deelnemers.

Hoewel de moderator Ressa aanbod om uit te loggen om een officiële verklaring te formuleren, bleef ze nog een kwartier meedoen aan de discussie. Wel gaf ze een eerste reactie op het toekennen van de prijs.

"Dit is voor ons allemaal", zei ze geëmotioneerd met een gebaar op haar collega's. "Mijn God, ik ben nog in shock. Hiermee wordt erkend hoe moeilijk het vandaag de dag is voor journalisten. Maar het staat ook voor de hoop dat we de slag om de waarheid zullen winnen."

Ressa deelt de prijs met Dmitri Moeratov, oprichter van de Russische krant Novaya Gazeta. Hij droeg de prijs op aan zijn zes collega's die de afgelopen jaren door geweld om het leven zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl