Penningmeester John van Dijck van de Immanuelparochie in Zevenbergen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Kerken zitten in hun maag met muntgeld uit de collecteschaal

Kerken hebben steeds meer moeite om de opbrengst van de collecte veilig te stallen bij een bank. Nu steeds meer bankfilialen verdwijnen is het nauwelijks meer mogelijk om dat muntgeld veilig in de buurt te storten.

"Dit is een groot probleem voor onze oudere vrijwilligers", zegt penningmeester John van Dijck van de Immanuelparochie in Zevenbergen tegen Omroep Brabant. "Om zo'n eind op pad te gaan met contant geld is voor mensen tussen de zeventig en tachtig jaar niet te doen. Bovendien hebben we niet de middelen om de kilometers te vergoeden. Het is niet zo dat we armlastig zijn, maar we kunnen wel iedere euro hard gebruiken."

Het gaat niet om kleine bedragen, blijkt uit een inventarisatie van de regionale omroep. Met de wekelijkse collectes, verkoop van kaarsjes en offerblokken wordt soms 10.000 euro per maand opgehaald. Daar zitten biljetten tussen, maar een groot deel is muntgeld.

Dertig kilometer heen en terug

Tot voor kort kon de kerk In Zevenbergen dat geld nog storten bij de Rabobank in het centrum. Maar samen met dat filiaal verdwenen ook de muntautomaten. "Nu moeten ze ruim dertig kilometer heen- en terugrijden naar de dichtstbijzijnde muntjesautomaat in Etten-Leur of Roosendaal", aldus penningmeester Van Dijck.

Sinds 1 oktober zijn alle geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en ING samengegaan in Geldmaat, herkenbaar aan de felgele automaten. Op veel plekken biedt Geldmaat de mogelijk om bankbiljetten te storten, maar voor muntgeld kun je alleen terecht bij de Geldmaat-automaten in bouwmarkten.

Geldmaat laat in een reactie weten het vervelend te vinden dat vrijwilligers zich onveilig voelen. "Bij het plaatsen van muntstortautomaten is juist gekozen voor een type dat in een winkel geplaatst kan worden in plaats van in een buitenmuur. Dit om het gevoel van veiligheid te vergroten", aldus een woordvoerder.

Duizend euro voor de bank

Naast het veiligheidsprobleem lopen ook de kosten op om contant geld te storten. Bankbiljetten en munten moeten op verschillende plaatsen worden ingeleverd. Dat betekent ook twee keer transactiekosten. Voor klanten van Rabobank is dat bijna tien euro per keer.

Bovendien kan maar 2500 euro per keer worden gestort. Een simpele rekensom leert dat bij een opbrengst van 10.000 euro per maand (briefgeld en munten) zo'n tachtig euro moet worden neergeteld. Dat is zo'n duizend euro per jaar uit de collecteschaal.

Van Dijck: "Mensen die geld geven bij de collecte of een kaarsje opsteken, verwachten dat dit ten goede komt aan de kerk. Niet dat hiervan een gedeelte naar de Rabobank gaat. Ik hoop daarom dat ze met een oplossing komen."

Oogpunt van gelijkheid

Woordvoerder Eric Lagerweij van Rabobank geeft hem weinig kans. "Een kostenverlaging of compensatie kunnen we uit het oogpunt van gelijkheid niet doen. Als we voor de kerk een uitzondering maken, dan volgen nog veel meer instellingen."

Lagerweij moedigt de kerken aan om andere betalingsvormen te gebruiken. "Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van QR-codes of betaalverzoeken. Het is voor de kerken echt het onderzoeken waard. Veel goede doelen, zoals Kinderpostzegels en de Grote Clubactie maken er tegenwoordig al gebruik van. Het is veilig en goedkoop. Je hoeft dan niet met contant geld over straat."

Advertentie via Ster.nl