Christian Eriksen
NOS Voetbal

Vier maanden na hartstilstand is het oorverdovend stil rondom Eriksen

Als de elf Denen vanavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië het veld opstappen, zullen ze zijn gemis opnieuw voelen. Nog steeds moeten zij het doen zonder hun spelmaker Christian Eriksen.

Zaterdag 12 juni, het EK-duel Denemarken-Finland in Kopenhagen. Het ineenzakken, de paniek, het reanimeren, het ongeloof, de tranen, het respect. De hartstilstand van Eriksen op het veld zal voor altijd een plek hebben in de geschiedenis van het voetbal.

Na uren tussen hoop en vrees kwam het bericht dat Eriksen bij kennis was en zijn toestand stabiel. Vanaf dat moment begon zijn revalidatie. Hij kreeg een inwendige defibrillator, om eenzelfde situatie in de toekomst te voorkomen.

Begin augustus liet hij zich zien op het trainingsveld van zijn club Internazionale. De Italianen lieten weten dat de Deen in een "uitstekende fysieke en mentale gezondheid" verkeerde en hij een programma volgde dat Deense artsen voor hem hadden opgesteld.

Huilende Deense spelers, terwijl Christian Eriksen medische hulp krijgt op het veld

Zijn laatste post op zijn socials dateert ook van begin augustus, toen Eriksen op het complex van Inter met zijn teamgenoten op de foto ging. Sindsdien blijft het stil rondom de voetballer. Een overzicht van de afgelopen maand.

8 september: 'Eriksen mag voorzichtig gaan trainen'

Volgens La Gazzetta dello Sport mag Eriksen vanaf oktober weer voorzichtig gaan trainen. Dat wil zeggen: lichte lichamelijke inspanningen, zoals fietsen, wat wandelen of een balletje hooghouden. De Italiaanse krant schrijft dat hij dat gaat doen in zijn thuisland Denemarken.

Tevens wordt beschreven dat het onwaarschijnlijk is dat de creatieve middenvelder in Italië blijft voetballen. Met zijn inwendige defibrillator is het in de Serie A namelijk verboden om te sporten. Daarom zou een terugkeer naar Ajax of Denemarken een optie zijn.

15 september: 'OB droomt van terugkeer Eriksen'

Nu duidelijk is dat Eriksen niet in de Serie A mag spelen, ziet zijn oude club Odense Boldklub zijn kans schoon om de 29-jarige Deen terug te halen. Eriksen verliet de club al in de jeugd om voor Ajax te gaan spelen.

Christian Eriksen scoort namens Ajax in de met 3-1 gewonnen CL-wedstrijd tegen Manchester City in 2012

Veel sponsoren zien de terugkeer wel zitten en zijn bereid een financiële bijdrage te doen om de deal te kunnen bekostigen. Eriksen heeft onlangs een huis in Odense gekocht en vertelde eerder al eens dat hij daar best zijn carrière zou willen afsluiten.

22 september: 'EK-held Kjaer denkt nog elke dag aan Eriksen'

Met veel respect werd er in de hele wereld gekeken naar het handelen van de Deense aanvoerder Simon Kjaer na het ineenzakken van Eriksen op het veld. Kjaer was er als eerste bij en probeerde erger te voorkomen.

Toen de medici het van hem overnamen, vormde hij met zijn team een menselijk schild om Eriksen heen om de reanimatie af te schermen. Kjaer was ook de eerste die de partner van Eriksen troost bood, toen zij naar de rand van het veld was gesneld.

Simon Kjaer met de partner van Christian Eriksen

Samen met het medische team dat het leven van Eriksen redde, kreeg Kjaer als eerbetoon de UEFA President's Award 2021. En de Duitse krant Bild riep Denemarken uit tot Team van het Jaar.

"Er gaan weinig dagen voorbij dat ik niet aan die dag denk", blikte Kjaer terug bij Bild. Hijzelf wil helemaal niet als held gezien worden. "Ik deed gewoon wat ik moest doen."

3 oktober: 'Deense bondscoach: niemand zal Eriksen onder druk zetten'

Ook de manier waarop bondscoach Kasper Hjulmand met de situatie omging tijdens het EK oogstte veel respect. Na de eerste twee verloren wedstrijden, reikte Denemarken uiteindelijk tot de halve finales, waarin Engeland te sterk was.

De Deense krant Ekstra Bladet vroeg Hjulmand wanneer hij dacht weer over Eriksen te kunnen beschikken. Hij moest het antwoord schuldig blijven. "Welke beslissing Christian ook neemt, ik zal hem altijd steunen", zei Hjulmand.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand tijdens het EK

"Alleen Christian kan een besluit nemen. Hij moet alle tijd nemen die hij nodig heeft. Niemand zal hem op enige wijze onder druk zetten. Het belangrijkste is dat Christian gezond is. Daar zijn we al ongelooflijk blij mee. We zien wel wat er gaat gebeuren."

8 oktober: 'Er is geen nieuws te melden rondom Eriksen'

Moldavië-uit, altijd lastig. Denemarken speelt een WK-kwalificatieduel en dus borrelt de vraag op: hoe is het met Eriksen? "Er is op dit moment geen nieuws te melden", laat zijn Nederlandse zaakwaarnemer Martin Schoots weten.

Navraag bij Italiaanse en Deense collega's levert ook weinig op. Eriksen pendelt tussen Odense en Milaan en het is onduidelijk hoe hij er qua training voorstaat.

Het wachten is dus op Eriksen zelf. Alleen hij weet hoe zijn toekomst eruit kan zien. Met of zonder bal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl