Bellingcat-oprichter Eliot Higgins won vorig jaar de Machiavelliprijs voor onderzoeksjournalistiek
NOS Nieuws

Rusland: onderzoekscollectief Bellingcat is buitenlands agent

Het Russische ministerie van Justitie heeft het internationale, kritische onderzoekscollectief Bellingcat aangemerkt als buitenlands agent. Het journalistieke platform is in Nederland geregistreerd. Daarnaast zijn ook twee bedrijven en negen journalisten, van wie er één voor BBC Rusland werkt, als zodanig bestempeld.

Dat betekent dat zij onder verscherpt toezicht staan van de Russische autoriteiten. Ze moeten onder meer in hun uitingen vermelden dat ze dat label hebben en ze worden onderworpen aan streng financieel toezicht.

"Rusland vindt Bellingcat een dusdanige bedreiging dat we tot buitenlands agent zijn verklaard", twittert Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. Onderzoeksjournalist voor Bellingcat Christo Grozev zegt op Twitter dat hij het al zag aankomen. "Waarom duurde het zo lang?", schrijft hij.

Rusland zegt zulke stappen te nemen tegen mensen en organisaties die vanuit het buitenland worden gefinancierd en politieke activiteiten tegen Russische machtshebbers ontplooien. Westerse regeringen zeggen dat het bestempelen tot buitenlands agent bedoeld is om het werk van journalisten te belemmeren en afwijkende meningen in te perken. Het Kremlin ontkent dat.

MH17

Het prijswinnende Bellingcat is al jaren een doorn in het oog van Rusland. De organisatie schrijft kritische stukken waarin Rusland in verband wordt gebracht met het neerhalen van vlucht MH17. Ook schreef het stukken over de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksey Navalny en de Russische oud-spion Sergej Skripal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl